O expoziţie unicat este inaugurată astăzi la Braşov la Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului nr. 15. Începând cu ora 16 sunteţi aşteptaţi la vernisajul expoziției temporare „Miracolul tehnic”. Veţi putea vedea, în premieră, colecția particulară de audio-vizual (aparate de epocă) a inginerului Aristotel Căncescu.
“La început a fost un hobby din tinereţe. Ca inginer şi membru al Foto-Clubului din Braşov eram preocupat de istoria fotografiei în special, eu însumi fiind în acea vreme un pasionat fotograf. Cunoşteam tradiţiile atelierelor foto din Braşov; pe atunci, am ajuns să intru în posesia a 10 fotografii vechi din Braşov. Fascinat de această lume regăsită prin imagini, Braşovul cu monumentele sale încărcate de istorie, am apreciat valoarea documentară a acestor fotografii; ele sunt mărturii autentice ale oraşului din sec. XIX şi prima parte a sec. XX”, spune colecţionarul Aristotel Căncescu.
Colecţia particulară a inginerului Aristotel Căncescu numără acum peste 7000 de imagini, fiind una dintre cele mai mari din ţară.
Colecţia conţine şi filme vechi, chiar cele dintâi proiectate la Braşov în 1904-1905 şi încă 10 ore de proiecţie de film din perioada 1920-1921 cu o valoare inestimabilă.
Inginerul Aristotel Căncescu colecţionează de mai bine de 20 de ani aparate de colecţie care privesc istoria fotografiei şi a înregistrărilor sunetului. Din colecţia de fonografe şi gramofoane se numără un aparat radio din 1928, din prima serie, un edifon din 1928-29 sau un aparat de filmat din anii ’30 care funcţiona cu acumulatori.
Inginerul Aristotel Căncescu se ocupă şi de realizarea de filme documentare despre industria braşoveană. În programul manifestăriide astăzi sunt incluse şi proiecția filmului documentar „Brașovul interbelic” şi o demonstrație de tehnică fotografică de epocă. (A.M.)