Majoritatea braşovenilor au auzit sau au trecut pe strada Apollonia Hirsher, pe care se află centrul cultural Reduta şi teatrul Arlechino.Dar ce poveste are femeia care a dat numele acestei pitoreşti străduţe pietonale? Familia Hirscher a avut un rol foarte important în viaţa Braşovului secolului 16. Lucas Hirscher a fost jude (echivalentul primarului de azi) al Braşovului şi a militat pentru introducerea în cetate a învăţăturii protestante a lui Martin Luther. Tipăreşte Evanghelia cu învăţătură. De numele său se leagă o clădire celebră din Braşovul vechi- Casa Hirscher, cunoscută şi sub numele de ,,Casa Negustorilor” sau ,,a Breslelor” (actualul Cerbul Carpatin din Piaţa Sfatului ).
Istoric
Construită în stil renascentist, între anii 1541-1547, la cererea şi cu banii Apolloniei Hirscher, văduva judelui, clădirea era la vremea aceea cea mai mare construcţie civilă din Braşov – are o lungime de 67,4 m. Imobilul servea nevoilor comerciale si, în special, ca loc de expunere a produselor breslaşilor braşoveni. Distrusă în marele incendiu din 1689 si, mai apoi, de incendiul din 1699, va suferi o transformare radicală în 1759. Din anul 1775, accesul se face prin Piaţa Sfatului.Clădirea a purtat mai multe denumiri de-alungul vremii, printre care şi cea de „Podul Bătuşilor”. „Poduri” erau denumite centrele de vânzare a produselor, mai ales a celor confecţionate de către cizmari şi cojocari. Şi, pentru că în această clădire îşi desfăceau mărfurile în majoritate pantofarii, numiţi „bătuşi”, clădirea a primit numele de „Podul Bătuşilor”.
Legendă
O legendă locală povesstită de cercetătorul braşovean Vasile Olteanu, arată cum clădirea devine ,,Casă a negustorilor”. Se spune că marele jude braşovean avea o fată şi, la vârsta adolescenţei, ea moare într-un mod inexplicabil.Corpul fetei este depus în camera mortuară a Bisericii Negre, tânăra fiind împodobită cu numeroase bijuterii. În timpul nopţii, intră meseriaşii pentru a-i lua bijuteriile făcute chiar de ei. Dar pentru că un inel nu putea fi scos, unul dintre hoţi vrea să îi taie degetul. Fata se trezeste, întrucât se afla în moarte aparentă, iar bărbaţii se şochează şi o iau la fugă. Fericită că i-au înviat fata, văduva judelui pune casa la dispoziţia breslaşilor.
Elena Cristian