În turla cea mai înaltă a bisericii Sfântul Nicolaie, la baza crucii mari, se află un glob poleit cu aur care ascunde un document misterios. Nici un om de rând nu a citit scrisoarea către ,,iubiţii noştri nepoţi şi strănepoţi”, dar istoricii ne spun că acolo se află un hrisov de mare importanţă pentru braşovenii din Schei, dar şi pentru neamul nostru.
Vechi de 268 de ani. Directorul Muzeului Primei Şcoli româneşti, preotul profesor Vasile Oltean confirmă că documentul a fost redactat, în 1742, de către Radu Tempea, cronicarul care a scris istoria Bisericii Sfântul Nicolae din Şchei. El a aşezat în glob hrisovul împreună cu Dumitru Duma, de la care ne-au rămas multe scrieri valoroase, după cum spune Vasile Oltean. S-ar putea spune că acest glob cu documente străvechi este un fel de capsulă a Timpului, pus pentru ştiinţa generaţiilor viitoare. Este un fel de legământ ca nici un om de rând să nu pună mâna pe el şi nici măcar orice faţă bisericească. Oamenii bisericii îl pot atinge doar cu aprobarea ierarhului, iar cel care descoperă conţinutul documentului trebuie să anunţe imediat superiorul bisericesc.
Conţinut secret. Nu a ştiut nimeni, în afară de autori, ce conţin exact acele hrisoave, în trei secole, doar de două ori fiind scoase la lumină. În 1887, când biserica a fost reparată, muncitorii au ajuns în turn, iar preotul le-a cerut să deschidă globul. Misteriosul zapis a fost citit şi copiat. Când a avut loc o nouă renovare, în 1946, preotul Candid Muşlea a deschis din nou documentul şi s-a redactat un proces-verbal despre conţinut. ,,Copiile” au fost ascunse, de frică să nu le ardă comuniştii, după o uşă zidită, care duce către turnul bisericii. Potrivit profesorului Olteanu, care a găsit şi a citit copiile documentelor din glob, acestea sunt o mărturie ale culturii româneşti din Schei. Acestea vorbesc despre oaza de spiritualitate românească de lângă cetatea braşoveană şi despre oamenii care şi-au păstrat etnogeneza, cu mari eforturi şi în ciuda presiunilor autorităţilor vremii.
Ascunse de frica puterii. De ce se ascundeau aceste documente ? Pentru că, spune Oltean, dacă preoţii români ar fi făcut public acest document, ar fi fost omorâţi. Sunt scrise în acele documente acuzaţii la adresa ocupaţiei: „Politiceşte, avem drepturi naţionale pe hârtie, dară în faptă, stăpânitorii, adecă maghiarii, nu ne lasă să le folosim, fiindcă tendinţa lor este de a maghiariza toate popoarele din ţară“. Saşii erau consideraţi de către autorii hrisovului cu „mai multă inteligenţă şi popor mai disciplinat decât noi“. Asupriţi de maghiari erau şi saşii şi românii, ceea ce a apropiat cele două etnii, dar „fără să se fi putut deştepta între noi şi saşi frăţia adevărată“, mai spun autorii materialului. O sinteză a documentelor valoroase pe care le-a descoperit Vasile Oltean a fost publicată în revista Mitropoliei Ardealului.
Elena Cristian