Senatorul braşovean Sebastian Grapă neagă incompatibilitatea de care îl acuză Agenţia Naţională pentru Integritate. Liberalul, se află pe lista publicată miercuri pe site-ul ANI, alături de alţi 32 de parlamentari care, în opinia agenţiei, au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor prin exercitarea unor funcţii şi calităţi, printre care cea de administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale. „Acestei opinii pe care o doamnă de la ANI a emis-o asupra mea, îi transmit femeii respective că este o mare greşeală, o eroare. Mă duc luni personal acolo pentru că vreau să iau respectiva decizie, să o contest la Curtea de Apel, după care, e rândul meu ca şi cetăţean liber al acestei ţări, constatând un abuz sau o incompetenţă din partea acestora, să le fac plângere penală şi să mergem în instanţă, să scoatem în evidenţă faptul că cei care sunt acolo, fac abuz după abuz”, a declarat senatorul Sebastian Grapă, PNL. Grapă îşi susţine afirmaţiile cu documente, pe care le-a pus şi la dispoziţia inspectorilor agenţiei, conform cărora la începutul mandatului de parlamentar, în 2012, şi-a dat demisia din funcţia de administrator, fapt înregistrat şi la Registrul Comerţului. În aceeași situație este și deputatul Daniel Zamfir. Acesta a redactat un comunicat de presă în care își exprimă dezacordul cu privire la raportul ANI și spun că a fost declarat incompatibil în baza unei legi abrogate acum trei ani!
Publicăm comunicatul integral:
COMUNICAT DE PRESĂ
ANI mă declară incompatibil în baza unei legi abrogate acum trei ani!
Agenția Națională de Integritate a probat ieri, prin declararea mea și a altor parlamentari ca incompatibili, fie că nu stăpânește prevederile legale, fie că acționează în baza altor interese decât mandatul cu care a fost învestită!
Concret, ANI susține că sunt incompatibil cu calitatea de deputat întrucât aș exercita în paralel activitatea de "comerciant persoană fizicăîn cadrul Zamfir Daniel-Cătălin Persoană Fizică Autorizată". Or, această noțiune de "comerciant - persoană fizică" nu mai este prevăzută de vreun cadru legal din România. Ea a existat în Codul Comercial abrogat în 2011, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Acesta din urmă introduce titulatura de profesionist într-un domeniu. Calitate pe care o au și avocații și medicii și pe care nu văd cum ar putea cineva să o radieze, așa cum cere ANI. Nu-ți poți radia profesia, îți poți suspenda activitatea. Deși am înștiințat în scris ANI în legătură cu aceste prevederi legale, inspectorii Agenției au decis să le ignore.
Dincolo de acest context legal, țin să arăt că, imediat ce am fost ales deputat, am făcut toate demersurile legale pentru a înceta activitatea PFA. Am suspendat activitatea la Registrul Comerțului și, de asemenea, am declarat încetarea activității la ANAF,începând cu 28.12.2012, așa cum probează, de altfel, documentele ANAF pe care le-am pus la dispoziția ANI. Din nou, degeaba! Ele demonstrează însă, fără dubiu, că, din prima zi de deputat până în prezent, nu am desfășurat nicio altă activitate și nu am încasat niciun leu în afara indemnizației de parlamentar.
Mai sunt declarat incompatibil și pentru că aș fi continuat să fiu administratorul SC RELITE IMPEX SRL pânăîn septembrie 2013. Iarăși extrem de fals, lucru probat de către mine cu acte din justiție! Această societateesteîn procedura de radiere de 14 ani! În martie 2012, cu jumătate de an înainte ca eu să candidez pentru Parlament, Tribunalul București, în procedura legată de insolvența firmei, a ridicat orice drept de administrare al subsemnatului, numind un lichidator judiciar. Deci la ce calitate de administrator trebuia să mai renunț potrivit ANI? Am pus și acest document pe masa inspectorului ANI. Din nou DEGEABA. NU m-a contrazis cu nimic, ieri însă mi-a emis raportul de incompatibilitate. Ceea ce rămâne însă este fondul! Am făcut ceva care să-mi știrbească integritatea? NU! M-am folosit de calitatea de parlamentar pentru a obține foloase pentru firma mea care nu mai există sau pentru PFA-ul meu suspendat? NU! Am obținut vreun leu din altă activitate decât cea de parlamentar? NU! Despre asta e spiritul legii! Nu despre ras câte 32 de parlamentari pe zi cărora le pui eticheta de corupt fără niciun temei!
Firește, voi contesta raportul ANI în instanță! Iau în calcul însăși o plângere pentru abuz în serviciu împotriva inspectorului ANI și șefului său, dl Horia Georgescu! Dincolo de cazul meu personal, rămâne însă faptul extrem de grav că o autoritate cu atâta putere câtă are ANI în România își pemite să emită decizii care produc efecte serioase în baza unor legi abrogate!
Deputat Daniel Zamfir