Poziţia sa geografică deosebită, dar şi târgurile de mărfuri organizate aici de breslele locale au făcut din Braşov un oraş foarte căutat. La Braşov, se întâlneau drumurile comerciale ce veneau din ţările româneşti, cu cele din Orient şi din apusul Europei. Pentru negustori şi turişti, au fost deschise hanuri unde puteau înnopta şi lua masa. La Braşov, prima atestare a unui han datează din 1507, dar cu siguranţă acestea au existat cu mult mai înainte. În 1830, un recensământ indica nu mai puţin de 9 hanuri.
Cel mare han din oraş era Coroana de Aur, situat pe strada Vămii (azi strada Mureşenilor,nr. 12), arteră care era o principală cale de acces în interiorul cetăţii. Aici era vama oraşului, punct de tranzit obligatoriu pentru negustorii şi străinii care intrau în cetate.
Hanul Europa de pe actuala stradă Mureşenilor, numărul 9, păstrează elemente tipice acestui tip de construcţie - curte interioară largă, etaj cu galerie. Hanul Europa avea o sală mare de festivităţi, care a fost transformată apoi în cinematograf (Corso, apoi "Popular").
Hanul Roşu se afla pe strada Neagră, astăzi Nicolaie Bălcescu. La parterul clădirii se afla Cârciuma Roşie, numită aşa după culoarea faţadei. La acest han se adăposteau îndeosebi românii din Ţara Făgăraşului.
Într-o clădire unde acum funcţionează Liceul de Muzică de pe strada Colonel Buzoianu era Hanul Soarele de aur. Constituia unul dintre cele mai bune locuri de cazare din oraş, dar în acest han se organizau baluri şi spectacole. Este cunoscut faptul că în acest han a fost cazat marele compozitor vienez Johann Strauss Jr., care poposind în Brasov, a susţinut aici câteva concerte.
Hanul Cerbul de Aur situat pe strada Lungă nr. 5, era unul dintre cele mai mari aşezăminte de acest fel. În acest han a poposit Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exilul din Germania.
Unde se află acum Şcoala Populară de Artă de pe str. Lungă, numărul 1, se afla, în evul mediu, Hanul Vulturul de Aur. Era situat stategic, în apropiere de Livada Poştei, unde staţionau diligenţele cu călătorii veniţi la Braşov. După primul război mondial, aici a fost teatrul oraşului, iar din 1928, Conservatorul de muzică. Compozitorul George Enescu a poposit la Vulturul de aur de mai multe ori. În sala de spectacole de aici numită „La numărul unu" , se ţineau balurile pentru tineretul oraşului. (E.C.)
foto:brasovean.ro