Pe 8 octombrie se sărbătoreşte, în 96 de ţări de pe toate continentele, Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative, Hospice.
În ţara noastră, Ziua Mondială Hospice se sărbătoreşte, în fiecare an, începând cu anul 1994.
În acest moment, beneficiază de îngrijire paliativă peste 400 de pacienţi din Braşov, Zărneşti, Făgăraş şi Bucureşti, dintre care 180 sunt copii. Dintre aceştia, 123 de adulţi sunt din Braşov şi localităţile învecinate, iar 126 sunt copii. În acest an 1.300 de pacienţi s-au aflat în îngrijirea specialiştilor Hospice Casa Speranţei, care au asigurat aceste servicii la Braşov din 1992 unui număr de peste 11 mii de bolnavi. De ziua Mondială a Îngrijirii Paliative reprezentanţii Hospice speră la o viaţă mai bună pentru pacienţii lor, asta în condiţiile în care cel mai mare suport financiar nu vine de la stat cum ar fi normal, ci din sponsorizările şi donaţii le celor care se gândesc la soarta suferinzilor.
Donaţii insuficiente. „Sfârşitul anului îl vedem cu îngrijorare pentru că sumele pe care am contat ar fi trebuit să fie mai consistente, mai ales din partea fondurilor de la stat din partea CAS şi nu a fost aşa cum am sperat”, a spus Mălina Dumitrescu, director relaţii publice şi programe Hospice Casa Speranţei. „Simţim că planurile făcute la început de an nu arată chiar atât de roz precum ne-am străduit noi, adică sponsorizările şi donaţiile nu au venit către noi în cantitatea pe care o aşteptam şi de aceea vom lansa la sfârşitul anului o campanie prin care vrem să adunăm şi avem nevoie să adunăm 100 de mii de euro”, ne-a declarat Laura Iosub, coordonator departament atragere de fonduri Hospice Casa Speranţei Braşov.
O rază de speranţă pentru bolnavi. „Sunt 26 de judeţe în care nici nu s-a auzit de existenţa serviciilor de îngrijiri paliative. Iar ceea ce urmărim, ceea ce vrem noi să fie un semnal de alarmă pentru Ziua Mondială Hospice este că peste tot în lume şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONU toţi recomandă şi somează statele membre în tot felul de tratate internaţionale să facă ceva pentru ca îngrijirea paliativă să poată să fie integrată în sistemul public de sănătate”, a mai adăugat Mălina Dumitrescu, director relaţii publice şi programe Hospice.
La Hospice Casa Speranţei există o echipă întreagă ce munceşte cu toată fiinţa pentru persoanele cu boli incurabile. Vorbim de psihologi, doctori, reprezentanţi ai diferitelor departamente, cum ar fi cel de strângere de fonduri, dar şi de cei 150 de voluntari care-şi dedică mare parte din timpul lor celor care au nevoie de sprijin.