Pentru al doilea an consecutiv, orașul nostru a fost inclus în selecta listă a celor 8 orașe europene finaliste pentru cel mai prestigios titlu în domeniul mediului și sustenabilității. Competiția este organizată de Comisia Europeană.
Direcția Generală pentru Mediu a Comisiei Europene a dezvăluit orașele candidate pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2026, iar Brașovul este unul dintre cele nouă orașe care au trecut de prima etapă. Este singurul oraș din România în competiție, alături de alte opt municipalități din șase țări europene: Portugalia, Spania, Germania, Austria, Polonia și Letonia.
Acest titlu reprezintă o recunoaștere a eforturilor municipiilor pentru atingerea unor obiective ambițioase în privința mediului și dezvoltării durabile, servind ca model de inspirație și promovând bune practici în Europa. Primarul Allen Coliban a subliniat angajamentul continuu al Brașovului în transformarea sa într-un oraș sustenabil și prietenos cu mediul.
În săptămânile următoare, în prima etapă, un grup de șapte experți independenți va evalua fiecare formular de candidatură, utilizând 7 indicatori de mediu. Pe baza acestor evaluări tehnice, Comisia va anunța orașele finaliste în vara anului 2024.
În etapa a doua, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își conduc tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional condus de Comisia Europeană. Câștigătorul competiției va fi anunțat pe 24 octombrie 2024, într-o ceremonie festivă la Valencia (Spania), actuala Capitală Verde Europeană.
Câștigătorul titlului de Capitală Verde Europeană va primi un premiu financiar de 600.000 EUR pentru a implementa acțiuni cheie în șapte domenii cu impact asupra sustenabilității și pentru a organiza evenimente de sensibilizare cu și pentru cetățeni. Câștigătorii se vor alătura celor 16 orașe deja premiate la categoria Green Capital (din 2010).
Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în 2010, pentru a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale în îmbunătățirea mediului și, implicit, a economiei și calității vieții cetățenilor lor.
Procesul de evaluare a aplicațiilor ia în considerare mai mulți indicatori, inclusiv situația actuală, evoluția din ultimii 10 ani și planurile pentru viitor: calitatea aerului, a apei, biodiversitatea, zonele verzi și ariile naturale protejate, managementul deșeurilor și economia circulară, zgomotul, lupta împotriva schimbărilor climatice și adaptarea la acestea.
În plus față de titlul de Capitală Verde Europeană, în cadrul acestei competiții, orașelor cu mai puțin de 20.000 de locuitori li se acordă titlul de Frunză Europeană (Green Leaf). Orașele care concurează pentru European Green Leaf Award în acest an sunt: Águeda (Portugalia), Esplugues de Llobregat (Spania), Estarreja (Portugalia), Garges-Lès-Gonesse (Franța), Livry-Gargan (Franța), Mafra (Portugalia), Olbia (Italia), Pszczyna (Polonia), Saint-Quentin (Franța), Sant Boi de Llobregat (Spania), Sant Joan Despí (Spania) și Vaasa (Finlanda).