În a doua seară a Festivalului Cerbul de Aur 2018 vor urca pe scenă cei 18 concurenți, care vor interpreta prima piesă din cele două din concurs. Vor urma apoi recitalurile susținute de Linda și Flavius Teodosiu, Loredana și Amy Macdonald. Cei 18 concurenți din 15 țări vor interpreta piese care au scris istorie în muzica românească. Ne vor aduce aminte de melodii autothtone, într-o nouă abordare!
La 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, Orchestra Radio România se află din nou pe scena Festivalului, alături de interpreți. În anul 1968, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști care participau la Cerbul de Aur.
Jumătate de veac mai târziu, la ediția cu numărul 18 a evenimentului, artiștii care vor intra în concursul internațional de interpretare vor fi acompaniați de Big Band-ul Radio România dar și de Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.
„Este o mare bucurie pentru mine să particip, în calitate de dirijor și orchestrator, alături de Andrei Tudor, la Festivalul Internațional Cerbul de Aur. Sunt fericit că am astfel ocazia de a continua tradiția participării la Festival a Orchestrei Radio, tradiție începută în anii '60 când dirijor era Sile Dinicu”, a declarat maestrul Ionel Tudor. „Anul acesta, voi urca pe scena festivalului un ansamblu format din cei mai buni instrumentiști profesioniști din țară, membri ai Big Band-ului Radio România alături de Orchestra Operei Brașov. Sperăm să oferim publicului momente frumoase, clipe de emoție și de bucurie!”, mărturisește cunoscutul dirijor.
Se vor afla așadar pe scena festivalului o parte dintre cei mai buni instrumentiști profesioniști din țară, care și-au propus să ofere publicului momente frumoase, clipe de emoție și de bucurie!
Ansamblul va interpreta peste 30 de piese, acompaniind concurenții și dându-și concursul de câte ori e nevoie pe parcursul Festivalului!
Astăzi și mâine vom avea ocazia sa ascultam hituri românești în Concursul Internațional de Interpretare!
Duminică, 26 august 2018, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de intrare a finaliștilor în concursul de interpretare.
În cadrul evenimentului, care a avut loc în prezența tuturor concurenților și a reprezentanților organizatorilor, fiecare finalist a extras unul dintre biletele numerotate de la 1 la 18, pentru a afla cu ce număr intră în concurs.
Ordinea de intrare în Concursul Internațional de Interpetare al Festivalului Cerbul de Aur 2018 este următoarea:
1 Kelly Joyce (Franţa)
2 Antonia Gigovska (Macedonia)
3 Karl William Lund (Marea Britanie)
4 Amaliya Margaryan (Armenia)
5 Ovidiu Anton (România)
6 Tiziana Camelin (Italia)
7 John Karayiannis (Cipru)
8 Inis Neziri (Albania)
9 Basti (San Marino)
10 Olivier Kaye (Belgia)
11 Omer Netzer (Israel)
12 Lidia Isac (Republica Moldova)
13 Jorge Gonzalez (Spania)
14 Damiano Borgi (Italia)
15 Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
16 Dora Gaitanovici (România)
17 Dinaya (Kazakhstan)
18 Raluca Blejușcă (România)
Joi, 30 august 2018, în prima seară de concurs, cei 18 artiști vor intra în ordinea stabilită prin tragerea la sorți, urmând ca, în seara următoare, ordinea să fie inversă.
Spre exemplu, concurentul, care va cânta ultimul melodia proprie în prima seară de concurs, va interpreta în mod automat primul melodia în limba română din cea de-a doua seară de concurs.
Ca de fiecare dată la Cerbul De Aur, concurenţii trebuie să interpreteze o piesă din repertoriul propriu şi o melodie românească.
Cei 18 finaliști ai concursului vor cânta așadar piese care au scris istorie pe scena Cerbului și dincolo de ea. Printre melodiile care se vor auzi în Piaţa Sfatului din Braşov se numără „Dau viața mea pentru o iubire”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Of, inimioară”, „Dincolo de nori”, „Cât de frumoasă ești”, „Spune-mi”, „Copacul” sau „Oameni”. Unii concurenți au ales să păstreze limba noastră, chinuindu-se să rețina cuvintele în română, pentru a păstra aerul de autenticitate al pieselor. Alții au adaptat melodiile și au ales traducerile în alte limbi!
Vor fi abordări inedite, interpreții din 15 țări încercând să impresioneze juriul cu o piesă din repertoriul propriu dar și cu cea din repertoriul românesc, pregătită special pentru concursul internațional de interpretare.
Una dintre cele mai solicitate piese româneşti a fost și la ediția aceasta „Copacul”, dar vor fi și surprize și se pare că vom avea ocazia să vedem cum unii concurenţi străini cântă extraordinar de bine în limba română, piese româneşti. Spun organizatorii festivalului că va fi o surpriză plăcută ceea ce se va întâmpla în următoarele două seri, cât se va desfășura întrecerea!
Publicul din Piața Sfatului și telespectatorii TVR îi vor urmări pe cei 18 finaliști în zilele de concurs ale Festivalului Internațional Cerbul de Aur, pe 30 și 31 august 2018, de la ora 20.30.
Pe 1 septembrie 2018, la Gala Festivalului, vom afla câștigătorii Concursului Internațional de Interpretare.
Pe lângă Marele Trofeu, în valoare de 25 de mii de euro, şi cele trei premii de pe podium, la această ediţie aniversară, concurenţii mai au şansa de a câştiga unul dintre premiile speciale: Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti; Premiul Braşovului; Premiul Publicului; Premiul Presei Festivalului; Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune.
După ce se vor întrece artiștii vor urma recitalurile susținute astă seară de Linda și Flavius Teodosiu, Loredana și Amy Macdonald.
Celebrul saxofonist Flavius Teodosiu va susține pentru a doua oară un recital la Festivalul Cerbul de Aur, după cel din 2004.
Urmând exemplul tatălui său, saxofonist cunoscut, dar care a îmbrăţişat avocatura, Flavius a renunţat la tenisul de câmp pentru muzică. Deşi a învăţat abia la 15 ani saxofonul, în 2 ani cânta în bigband-ul lui Sile Dinicu.
De atunci a strâns un portofoliu impresionant de colaborări cu Jennifer Rush, Joe Cocker, Lionel Richie, Chris de Burgh, Gloria Gaynor, Johnny Logan ori Michael Bolton. În unele recitaluri a acompaniat-o şi pe fiica sa, Linda, cântăreață de mare succes.
Linda Teodosiu are, la doar 27 de ani, o carieră internațională fulminantă. A colaborat cu artiști renumiți, precum Beyonce și Peter Maffay și a lansat albumele „Under Pressure” (2009) și „Full Stop” (2017). Recent a fost aplaudată de mii de oameni după ce a cântat acapella Imnul Germaniei, în deschiderea Campionatelor Europene de Atletism de la Berlin.
Istoria continuă si pentru Loredana, care la această ediție aniversară se va afla pentru a patra oară pe scena Cerbului de Aur. Cântăreața a pregatit un recital incendiar. Artist complex, Loredana face un spectacol deosebit din orice apariție a sa.
Starul internațional Amy Macdonald se va afla pentru prima dată la Festivalului Cerbul de Aur. Amy Macdonald și-a început deja lengendara carieră muzicală în 2007, cu albumul „This Is The Life”, care a fost #1 în topurile europene și s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare la nivel mondial. Următoarele sale albume – „A Curious Thing”, „Life in a Beautiful Light” și „Under Stars” – au ridicat suma vânzărilor internaționale la 12 milioane de exemplare.
Iulia Vântur va prezenta, alături de starul italian Gabriel Garko, serile de concurs şi Gala Festivalului.
Iulia Vântur revine în România pentru a găzdui trei dintre serile pline de spectacol ale Cerbului de Aur. Actriţă şi cântăreaţă, care are mai nou o carieră și în India, Iulia se va reîntâlni cu fanii din ţara noastră la Cerbul de Aur. Vedeta îi va introduce pe cei 18 concurenţi în atmosfera festivalului, dar şi pe artiştii care vor susţine recitaluri în spectacolele din 30, 31 august şi 1 septembrie 2018: Nicole Scherzinger, Amy Macdonald, James Blunt, Eleni Foureira, Edvin Marton, Loredana, Delia, Horia Brenciu & HB Orchestra, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Motans şi Carla’s Dreams.
Prezentatoare de televiziune, actriţă, model şi cântăreaţă, şi-a început cariera la 15 ani. Timp de 8 ani, a prezentat show-ul „Dansez pentru tine” împreună cu Ştefan Bănică jr. şi a fost prezentatoare de ştiri timp de 10 ani, din 2006 prezentând ştirile în prime time şi week-end. A primit numeroase premii pentru activitatea sa în televiziune, fiind cunoscută şi pentru spectacolele susţinute la cele mai importante premii internaţionale din industria Bollywood în Thailanda şi SUA, spectacole echivalente Oscarului American.
În 2008, Iulia și-a început cariera internaţională, cu rolul din filmul Hollywoodian „Buraku” şi s-a lansat cu succes în industria Bollywood cu filmul „O teri”. În 2011, Iulia a debutat și în teatru cu musical-ul inspirat din viaţa lui Toulouse Lautrec, în regia lui Horaţiu Mălăele, alături de George Ivaşcu. Anul 2018 i-a adus Iuliei Vântur un succes și în India, cu primul ei videoclip „Every Night & Day" (videoclip realizat în colaborare cu artistul Himesh Reshammiya) şi cu multe alte piese realizate în colaborare cu artişti de top din India.
Pe lângă toate aceste reuşite profesionale, Iulia este cunoscută şi pentru implicarea în campanii precum Let's Do It Romania, susţinând Tree of Paper, victimele atacurilor cu acid şi multe altele.
Iulia Vântur va urca pe scena din Piaţa Sfatului alături de actorul italian Gabriel Garko, cunoscut publicului din România graţie rolului pe care l-a interpretat în serialul difuzat recent de TVR „Onoare şi respect”.
Gabriel Garko, în vârstă de 46 de ani, a debutat ca actor în anii ’90, însă a devenit celebru mai târziu. Asta deși era deja apreciat pentru aspectul său. Gabriel Garko a câștigat o ediție a concursului Mister Italia în 1991, fiind declarat cel mai frumos bărbat din țara sa.
A urmat apoi o carieră în modelling, perioadă în care a avut mai multe pictoriale de mare succes.
Debutul în actorie a venit în 1995, când a avut prima apariție într-o telenovelă. Au urmat rolurile din O femeie pe fugă (1996), Lord of the City (1996), Black Angel (1998), Snake Bite (1999) și Villa Ada (2000). A mai jucat și în miniseria Trei stele (1999) și Eyes Poison Green (2001). Gabriel Garko a avut roluri și pe marile ecrane. A jucat în Paparazzi (1998), Le fate ignoranti (2001), Senso 45 (2002), Callas Forever (2002), Una moglie bellissima (2007), Aspettando il sole (2008).
Cel mai mare succes l-a înregistrat însă cu rolul din serialul L’onore e il rispetto (Onoare și respect), în 2006. Gabriel Garko l-a interpretat pe Tonio Fortebracci, un șef mafiot, personaj care l-a propulsat în prima linie a actorilor italieni.
Gabriel Garko vorbește, pe lângă italiană și franceză, precum și engleză. Gabriel Garko a prezentat alături de Mădălina Ghenea festivalul Sanremo, ediția din anul 2016.
Artistul italian a mărturisit că România este o țară fascinantă şi că nu se află la prima întâlnire cu ţara noastră. „Am mai fost în România în urmă cu 15 ani. Atunci am filmat trei luni alături de regizorul Franco Zeffirelli (pentru filmul „Callas Forever”). M-am simţit foarte bine aici şi atmosfera a fost foarte frumoasă. Abia aştept să merg în Transilvania, unde am mai fost, mi-a plăcut foarte mult şi am promis că o să mă întorc. Sper să văd lucruri noi, pe care nu am apucat să le văd în 2003”, a spus Gabriel Garko.
Iulia Vântur și Gabriel Garko vor prezenta serile de concurs şi Gala Festivalului Internaţional Cerbul de Aur.
Festivalul Cerbul de Aur 2018 va fi transmis de la ora 20:30 în direct şi în exclusivitate de TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR HD.