Primăria Brașov continuă programul dedicat infrastructurii preșcolare, care include construirea a opt grădinițe și cinci creșe, în special în zonele cu dezvoltare urbană accelerată. Recent, municipalitatea a semnat un contract pentru proiectarea și execuția unei noi grădinițe în cartierul Astra, pe strada Carpaților, pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar.
Este prima unitate de învățământ preșcolar construită în acest cartier după 1989 și al cincilea proiect de grădiniță demarat la nivelul municipiului în ultimii ani, în cadrul programului dedicat infrastructurii preșcolare. Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme din Codlea și Brașov: Hachi Invest SRL (lider), Stadi Design SRL (terț), Danina Star STL (ofertant) și Tevag Instal (subcontractant), valoarea contractului fiind de 5.935.000,00 lei, fără TVA.
Conform contractului, asocierea are la dispoziție patru luni pentru realizarea lucrărilor de proiectare și alte douăsprezece luni pentru execuție.
Primarul Allen Coliban a declarat: „Brașovul continuă investițiile în creșterea calității învățământului prin asigurarea unei infrastructuri școlare adaptată nevoilor comunității. Astăzi am semnat contractul pentru construirea grădiniței de pe strada Carpaților. Este prima grădiniță pe care administrația publică o construiește în acest cartier după 1989. Constructorul are la dispoziție 16 luni să pregătească toată documentația necesară și să finalizeze construcția. Este cel de-al cincilea proiect de grădiniță pe care primăria îl derulează. Deja avem copii la grădinița din Tractorul, la cea din Noua se lucrează, iar la celelalte două, de pe strada Ioan Socec și din Avantgarden-Bartolomeu, suntem în faza de proiectare, după care vor începe lucrările. Cea de-a șasea grădiniță este cea de pe strada Tudor Arghezi, unde vom lansa în curând achiziția pentru serviciile de proiectare. Derulăm cel mai amplu program din România de construire de infrastructură dedicată educației preșcolare, cu opt grădinițe și cinci creșe.”
Noua grădiniță va avea program prelungit și o capacitate de 92 de locuri.
Din punct de vedere structural, investiția este compusă din:
- corp de clădire pe trei niveluri: demisol, parter și etaj;
- 6 săli de grupă, la nivelul parterului și al etajului. Fiecare grupă va avea 15 – 16 copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani.
- spațiu pentru luat masa;
- loc de joacă;
- teren pentru activități sportive;
- grădină de flori;
- spații verzi și alei pietonale.
Până în prezent, au fost finalizate lucrările și a fost deschisă grădinița de pe strada Ioan Popasu. De asemenea, am început lucrările la grădinița din Noua. Contractele pentru proiectare și execuție au fost semnate pentru grădinițele din Tractorul (strada Ioan Socec) și Bartolomeu-Avantgarden (strada Pelicanului), ambele fiind în faza de proiectare. În plus, grădinița de pe strada Tudor Arghezi se află în etapa de lansare a procedurii de achiziție pentru servicii de proiectare.