Amintirea mocanilor săceleni, cu turmele lor de oi și viața atât de specială pe care o duceau, este vie în memoria multora dintre urmașii acestora.
Săcelele de astăzi, chiar dacă este o comunitate mult diferită nu poate face abstracție de trecutul său. Nu întâmplător sărbătoarea principală a mocanilor, Sântilia, a devenit sărbătoarea întregului oraș.
Un alt eveniment important din viața mocanilor pe care nu trebuie să îl uităm era răvășitul oilor, adică întoarcea acasă a turmelor de oi de Sf. Dumitru.
Sâmbătă și duminică, pe 27 și 28 octombrie 2018, toți cei care nu vor să lase tradițiile să se piardă, sunt invitați la Festivalul Piatra Netedă, în Turcheș, în locul numit Fața lui Băncilă, să simtă atmosfera unei sărbători străvechi.
Cei prezenți vor fi întâmpinați cu bulz ciobănesc, cu pastramă, muzică populară și cu voie bună.
Festivalul „Piatra Netedă” 2018, o variantă locală a răvăşitului oilor se va desfăşura la Săcele, în week-end-ul 27-28 octombrie 2018, în Turcheş, în locul numit Fața lui Băncilă.
Cu această ocazie vizitatorii se vor putea bucura de excelente bucate de sezon, specifice tradiţiei mocăneşti: pastramă, bulz, mămăliguţă cu brânză şi smântână, dar şi de muzică populară fiind pregătit un moment folcloric. Roadele toamnei vor fi pregătite cu drag, pentru cei care vor fi prezenți la eveniment.
......................................................................................................
„Bulzul tradițional implică un boț de circa 150 gr de brânză de burduf într-o felie de mămăligă după care i se conferă forma sferică....Astfel construit se bagă un pic în jar să se rumenească. O fi bulzul mâncarea de toate zilele a mocanului, dar ca plăcinta cu refrec nu-i.... Plăcinta mocănească trebuie mâncată cu poftă, pe îndelete, stropită bine cu vin alb sec, cât cere ea...”
(Dimitrie Cazacu - O carte pentru săcelenii mei)