Sari la conținut

Investiție de 1,2 milioane de euro într-o instalație destinată transformării deșeurilor din plastic în energie și combustibil. În ce zonă din județul Brașov este prevăzut proiectul și la ce distanță se va afla de parcelele locuite?

Sursă foto: BizBrasov

În ultimii ani, preocuparea pentru impactul negativ al emisiilor de carbon și al altor substanțe poluante asupra mediului a crescut semnificativ.
Din acest motiv, energia regenerabilă a devenit o prioritate la nivel global, iar energia obținută din deșeuri câștigă din ce în ce mai multă importanță. În acest context, o companie intenționează să investească 1,2 milioane de euro într-o instalație care va transforma deșeurile din plastic în energie și combustibil.

Proiectul este planificat să fie realizat pe un teren situat în vecinătatea Parcului Industrial Prejmer și a fost deja depus la Agenția pentru Protecția Mediului pentru obținerea avizului necesar. Inițiatorul proiectului a precizat că în instalația propusă nu vor fi procesate deșeuri periculoase sau municipale, iar cea mai apropiată locuință se află la o distanță de peste 770 de metri față de amplasament. Instalația va fi amplasată pe un teren de 16.492 mp, pe care anterior s-au desfășurat activități industriale, precum o stație de sortare și un depozit de cartofi, și care a fost închiriat de beneficiar.

„Proiectul prevede instalarea unui echipament (compus din două linii de producție identice) pentru reciclarea deșeurilor de materiale plastice prin depolimerizare. Procesul din instalația de reciclare a deșeurilor propusă este unul termochimic, care începe cu încălzirea și depolimerizarea (cracarea) macromoleculelor polimerice din deșeurile de mase plastice. Capacitatea de procesare a instalației pentru deșeuri nepericuloase cu conținut organic este de 2 t/h (cumulat pentru ambele reactoare). În decursul a 345 de zile de funcționare anuală, instalația propusă poate procesa până la 16.560 t de deșeuri nepericuloase cu conținut organic,” se arată în documentația tehnică depusă la APM Brașov.

Instalația va include două linii identice, fiecare echipată cu un reactor de depolimerizare, un sistem de șnecuri pentru evacuarea reziduurilor, și două rezervoare bicompartimentate de stocare a petrolului (brut, distilat și rafinat), fiecare având o capacitate de 60.000 litri. „În cadrul instalației propuse, procesul de depolimerizare va avea loc la temperaturi scăzute, variind între 265°C și 390°C, în funcție de densitatea deșeurilor de plastic alimentate în reactoare.

Avantajele acestor sisteme de depolimerizare sunt multiple: permit reciclarea integrală a plasticului; nu folosesc substanțe chimice – procesul este complet ecologic; nu generează emisii nocive pentru mediu. Este cea mai eficientă metodă de reciclare a deșeurilor de materiale plastice din lume”, se menționează în documentația tehnică.

Comentarii

Ultimă oră