Unitatea spitalicească din oraş va fi extinsă cu un corp de clădire, în care se va amenaja un bloc operator. Valoarea investiţiei este estimată la peste un milion de euro!
Făgăraşul va fi a doua localitate din judeţul Brașov care va avea un spital de urgenţă, după cel din municipiul Braşov.
Pentru a obţine acreditarea, unitatea medicală trebuie să beneficieze de un bloc operator care să respecte standardele în domeniu, investiţie demarată deja de autorităţile locale, în subordinea cărora funcţionează spitalul. Practic, va fi construit un nou corp de clădire lângă pavilionul central al spitalului, imobil în care vor fi amenajate secţiile medicale necesare obţinerii noii clasificări.
Astfel, în ultima şedinţă de plen, consilierii locali din Făgăraş au aprobat indicatorii tehnico economici pentru construirea unui bloc funcţional în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş, investiţie ce este estimată la 47.359.630 lei cu tot cu TVA (peste un milion de euro).
Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a precizat că lucrările de construcţie vor fi finanţate de Compania Naţională de Investiţii. Primarul susţine că, cel mai probabil, lucrările de construire a noului corp vor începe în primăvara anului viitor, asta dacă procedurile de achiziţie nu se vor prelungi foarte mult.
Noul corp de clădire va avea demisol, parter şi patru etaje, iar suprafaţa totală construită va fi de 1.681,26 metri pătraţi.
La demisolul clădirii vor fi vestiarele şi alte spaţii destinate pacienţilor, la parter se va amenaja Unitatea de Primiri Urgenţe şi „Imagistica”. La primul etaj va funcţiona secţia de naşteri, compusă din două săli de naşteri, o sală de operaţii cezariene, un spaţiu cu spa sau Terapie intensivă pentru paciente şi nou născuţi. Tot la primul etaj va fi şi spitalizarea de zi, cu 25 de paturi pentru spitalizare de zi.
La etajul al 2-lea va fi Terapia Intensivă, cu patru saloane a câte patru paturi, un salon cu două paturi, un izolator şi o sală de consultaţii şi tratamente. Tot la acest etaj va fi unitatea de transfuzii, laboratorul de determinări de urgenţă şi anexele gospodăreşti, precum şi o zonă administrativă.
La al treilea etaj va fi amenajat blocul operator, cu trei săli de operaţii de specialitate (chirurgie generală, ginecologie, urologie, oropedie), precum şi cu spaţiu pentru anestezie şi postanestezie. Totodată, vor fi spaţii pentru pregătirea pacienţilor, spaţii administrative sau pentru preluarea deşeurilor.
Ultimul etaj, parţial retras, va fi tehnic, aici urmând a se amplasa unităţile exterioare de filtrare şi tratare a aerului, precum şi spaţii de generare a apei sterile.
Clădirea va avea două zone de acces pentru pacienţi pe zona parterului, dar va fi prevăzut şi cu două lifturi, unul pentru pacienţi, dimensionat astfel încât să permită transportul tărgilor, iar celălalt pentru personalul medical.
În ceea ce priveşte dotarea acestui bloc funcţional, primarul Făgăraşului a afirmat că „pentru cumpărarea echipamentelor medicale am depus o cerere de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020”.
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni. De altfel, Gheorghe Sucaciu a afirmat că până la finalizarea lucrărilor la noul corp, va fi achiziţionată şi aparatura.
Spitalul din Făgăraş deserveşte aproximativ 100.000 de locuitori, atât din municipiul cât şi din localităţile învecinate. Unitatea medicală din oraş este a doua ca mărime din judeţ şi a fost înfiinţată încă din anul 1895, iar pavilionul principal a fost construit în anul 1977. În prezent, acesta este clasificat ca şi spital general, are 273 de paturi şi funcţionează în 9 clădiri şi 10 anexe.