Liderii lumii s-au întâlit la Hangzhou, pentru prima dată în China, pentru a participa la Summit-ul G20, unde, pe parcursul a doua zile, şefii celor mai importante state poartă discuţii pe tema economiei mondiale, dar şi a conflictelor globale.
Preşedintele ţării gazdă, Xi Jinping, a lansat apelul ca participanţii să evite discuţiile goale.
Până acum s-a vorbit despre eliminarea barierelor comerciale dintre Europa şi Statele Unite, Brexitul şi criza mondială a oţelului, dar şi despre Siria şi criza refugiaţilor.
Subiectul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost abordat în conferinţa de presă comună a premierului britanic, Theresa May, aflată la primul său summit şi a preşedintelui american, Barack Obama.
S-a mai vorbit şi despre o altă problemă care afectează economia Uniunii: criza oţelului provocată de supraproducţia chineză. Şeful Comisiei, Jean-Claude Juncker, a cerut Beijingului să se ocupe de această problemă, care a dus la pierderea multor locuri de muncã în Europa.
Summitul G20 a fost un prilej pentru europeni sã abordeze şi problema imigraţiei. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenţia că Europa este la limita capacităţii de primire a refugiaţilor şi a cerut comunităţii internaţionale să intervină. Tusk a subliniat că doar un efort la scară mondială va fi în măsură să dea rezultate, având în vedere că în lume sunt 60-70 de milioane de migranţi şi refugiaţi.
Summitul a oferit şi câteva momente inedite, care au detensionat atmosfera. Liderii BRICS s-au întalnit informal şi au oferit un cadru, pe seama căruia s-au facut glume, la fotografia de grup. Vladimir Putin i-a oferit drept cadou o îngheţată - preşedintelui chinez la întâlnirea bilaterală. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ignorat din nou protocolul şi l-a pupat de doua ori pe liderul Chinei.
Dintre cei 20 de lideri ai lumii care au ajuns ieri în orașul Hanzhou, din estul Chinei, preşedintele SUA, Barack Obama, a fost singurul primit fără covor roşu pe aeroport. Potrivit presei internaţionale, liderii chinezi au fost acuzaţi că au pus la cale în mod intenţionat "umilirea diplomatică" a lui Barack Obama.