Machinations, ce este și cu ce se mănâncă
Machinations este o mașinărie a internetului care arată pe limbajul tuturor cum funcționează și cum se creează un joc. Diferența este că acum, orice pasionat de jocuri video poate accesa platforma gratis și poate avea parte de propriile experiențe în game design.
Scopul platformei a fost acela de a ușura modul de lucru al game designerilor, aceștia putând aloca timp suplimentar detaliilor. În plus, facilitează prezentarea proiectului însuși către investitori sau către studiourile de jocuri.
„Stai să-ți povestesc!”
Cum cele mai inovatoare idei apar în cele mai banale situații, Machinations a apărut într-un avion cu destinația București. În acest avion se aflau fondatorii proiectului, Mihai și Dana Gheza, din Brașov. Aceștia se întorceau în anul 2017 din Copenhaga pentru a deschide în Brașov o firmă de jocuri pentru mobil. Astfel a luat naștere Machinations:
l Au realizat workshop-uri și conferințe despre design de economie de jocuri, unde pe lângă clienții deja existenți, au colaborat și cu firme precum Nickelodeon sau Lego. Totul cu ajutorul platformei.
l În această etapă, Mihai Gheza era preocupat de complexitatea modului în care funcționa și era conceput un joc, un transfer de resurse. Adică totul se întâmpla prin imagini, text sau foi de calcul. Apoi proiectul sau conceptul jocului era dat mai departe la testare și optimizare. Prea mulți pași, prea puține rezultate.
l Soluția găsită a fost lucrarea academică a unui olandez care studia aceeași problemă. Acesta se numește Joris Dormans. Așadar, brașovenii noștri s-au dus în Amsterdam, unde au ridicat Machinations la următorul nivel: accesibilitatea. Mai exact, să o poată folosi oricine, nu doar profesioniștii sau cei calificați în domeniu.
l În anul 2018 au primit, după multe încercări, prima finanțare dar și acceptarea proiectului în Fit4Start (program de susținere al ideilor inovative ale tinerilor)
l În 2019 au primit și a doua finanțare din partea Seedcamp și au câștigat marele premiu la „How to Web”. De aici totul a decurs în mod firesc, dar mai mult ca sigur cei doi fondatori nu se vor opri aici, deci Brașovul are cu ce se mândri.
Recent, tinerii nu au mai dezvăluit nimic din planurile lor, însă dacă v-am stârnit curiozitatea puteți afla mai multe despre ei pe Mediafax.
Poza: Unsplash
Impactul adus Gamingului
Marele beneficiu este însăși simplificarea acestor mecanici care de multe ori erau inaccesibile marilor designeri. Prin urmare, în loc de foi de calcul și texte, platforma prezintă diagrame interactive, „vii” cum le numește Mihai, prin care poți urmări în timp real exact cum funcționează un sistem de joc. În același timp, utilizatorii Machinations pot învăța despre industria de game design din secțiunea „Academia” pusă la dispoziție pe site.
De exemplu, un pasionat de jocuri de noroc, să spunem, poate „despica” orice joc de acest tip pentru a vedea mecanica și algoritmii prin care acesta a fost creat. Pentru a experimenta fenomenul, îți recomandăm NetBet, deoarece este foarte avantajos și cunoscut în industria jocurilor online.
Concluzie
Prin urmare, considerăm că proiectul Machinations este o inovație de bun augur adusă nu doar brașovenilor, ci întregii lumi. Are un parcurs înfloritor, cu o bază solidă și rezultate excepționale.