Sari la conținut

O cincime din cartofii consumaţi în România, în special importaţi din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, au fost, de fapt, excluşi de la consumul uman în ţara de origine. Vorbim despre cei foarte mari, preferaţi, de fapt, în pieţele noastre. În străinătate, sunt folosiţi exclusiv drept hrană pentru animale. Gospodinele cumpără aşadar cartofi furajeri, fără să ştie că sunt fie toxici, fie nehrănitori. Şi, între timp, cei produşi de ţărani, mai ieftini, dar mai mici ajung la gunoi. Între timp, cartoful mic şi sănătos de Covasna se zbârceşte încet pe tarabă, deşi s-ar vinde şi două kilograme pe-un leu. Cartoful uriaş nemţesc sau olandez intră în pungi la 2 lei sau 2,50 kilogramul. Ce aruncă vesticii e însă numai bun de adus în România, cu bani puţini. Mai mult, cartofii destinaţi animalelor nu pot fi vânduţi cu acte, aşa că sunt aduşi în ţară ilegal, susţin cultivatorii. Din păcate, nu de puţine ori importul de cartofi a intrat în zona de evaziune fiscală. Rămâne un profit net superior.

Comentarii

Ultimă oră