Sari la conținut

Braşoveni! Primăria vă pregăteşte ceva! Preţul gigacaloriei scade de aproape trei ori! Nu săriţi în sus de bucurie pentru că este doar promisiunea pe care a făcut-o George Scripcaru vară trecută.  
Edilul şef şi-a luat angajamentul de a reduce tariful gigacaloriei de la 4.200.000 la 1.500.000 de lei vechi. Asta s-a întâmplat când a anunţat cu surle şi trâmbiţe marile investiţii pe care le-a gândit pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului centralizat de încălzire a oraşului! Cu toate garanţiile pe care ni le-a dat primarul, factura de energie termică nu s-a redus.  
Din contra, braşovenii rămăşi blocaţi în sistem urmează să plătească şi mai mult, în condiţiile în care, în ţara preţul gigacaloriei creşte. Mai mult decât atât, CET-ul s-a închis iar energia termică este furnizată doar de firma privată BEBCO. CET-ul s-a închis şi a intrat în procesul de conservare. O noua variantă de încălzire a Braşovului la iarnă! Muuult mai ieftină! Asta ne promitea primarul George Scripcaru în vara anului trecut, când a semnat protocolul între Municipiul Braşov, CET, BCR şi firma Bepco SRL. Era un proiect care urmă să înlocuiască actualul sistem centralizat de producere a energiei termice cu unul bazat pe gaz, care trebuia să garanteze un cost de producţie, nesubvenţionat, de 1.500.000 lei vechi /gigacalorie. Aşa cum scria şi în presa vremii. Potrivit declaraţiilor primarului George Scripcaru făcute Monitorului Expres din data de 30 iulie 2010, proiectul reprezenta o continuare a proiectului Eco Heat, demarat printr-o asociere între austriecii de la Warmebetriebe, care urmau să aibă 90% din acţiuni şi municipalitatea Braşov. Partea austriecilor a fost preluată de firmă Bebco. Când s-a bătut palma pe această afacere oare nu exista nicio strategie făcută? Nu ştiau oare ce vor să facă în sistemul de încălzire a oraşului în condiţiile în care în fiecare an sunt aceleaşi probleme cu furnizarea energiei termice, doar că agravate de la un sezon la altul? Se pare că nu. Au anunţat atunci şi reducerea costurilor şi tarifului gigacaloriei. Nu doar că nu s-a întâmplat, dar se preconizează o creştere importantă a preţurilor, asta după ce la începutul anului au urcat preţul gigacaloriei cu 5%. Ce se va întâmpla până când îşi vor da seama cu adevărat ce vor să facă în privinţa sistemului centralizat? În orice caz, CET-ul a încetat să funcţioneze, deşi a primit pentru acest an câteva miliarde bune pentru rebilitarea reţelelor de distribuţie şi transport a energiei termice. de Anca Lăutaru

Comentarii

Ultimă oră