Sari la conținut

Ministerul Mediului refuză finanţarea pentru rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului

Un proiect de extindere a rezervatiei de zimbri de la Vama Buzaului cu încă 80 de hectare, cu fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, realizat de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJBv), a fost refuzat la finanţare de Ministerul Mediului,  anunţă www.adevarul.ro.

Ministerul Mediului are alte priorităţi

Rezervaţia braşoveană „Valea Zimbrilor” este cea de-a patra din ţară şi a fost inaugurată în 2008, în luna noiembrie, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului (ADDJ) Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. „Deşi iniţial ni s-a spus că avem mari şanse să obţinem banii, ulterior, ni s-a spus că proiectul nu s-a încadrat, prioritate pentru finanţare fiind planurile de management ale siturilor Natura 2000”, a declarat Mihai Pascu pentru www.adevarul.ro.

1,5 milioane de euro pentru finalizarea proiectului

Până în prezent, aici, Consiliul Judeţean a investit aproximativ 400.000 de lei, pentru a amenaja cele 10 hectare de păşune, iar Primăria Prejmer a pus la dispoziţie o suprafaţă de 80 de hectare de pădure. Scopul final al acestui proiect este de fapt reaclimatizarea zimbrilor şi repopularea masivului Ciucaş cu zimbri. Mihai Pascu, iniţiatorul proiectului „Valea Zimbrilor” şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov spune că mai sunt necesari aproximativ 1,5 milioane de euro, pentru ducerea la bun sfârşit a iniţiativei.

Cea mai nouă rezervaţie
Timp de mai bine de un secol, zimbrii au dispărut complet din România. În 1958, au fost importate două exemplare din Polonia. Astăzi, în ţară sunt patru rezervaţii: Dragoş Vodă (Neamţ), Haţeg (Hunedoara), Bucşani (Dâmboviţa) şi Vama Buzăului (Braşov). Cea mai nouă dintre acestea, cea de la Vama Buzăului, a avut iniţial, cinci exemplare, aduse din Austria, Italia şi Elveţia, iar ulterior, în toamna lui 2009, în Vamă au mai ajuns alte cinci exemplare din Franţa. Numărul lor a ajuns însă, la 15, după ce în 2010 s-au născut primii doi pui în captivitate, iar anul acesta încă trei.

Comentarii

Ultimă oră