Sari la conținut
mititeii-pe-masa-oficialilor-de-la-bruxelles

Folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta „mititeilor” de către industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate, a declarat vineri Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, precizând că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz. „Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi - n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului Tonio Borg, după ce guvernul României a anunţat joi că reprezentantul său va aborda cu acest prilej, la solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii, chestiunea introducerii reţetei produsului mititei pe listareţetelortradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo. Potrivit incomemagazine.ro bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul mititeilor. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie. „Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în 'mititei', folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

Comentarii

Ultimă oră