Veranda este un spaţiu de relaxare, fiind o încăpere potrivită pentru orice ocazie, indiferent de anotimp.
Ea poate fi construită o dată cu casa sau poate fi încorporată acesteia ulterior, putându-se adapta stilului casei. Veranda poate avea multiple utilităţi: loc de luat masa, salon de zi, cameră de lucru, baie sau birou, sau poate chiar să adăpostească o piscină sau un jacuzzi.
Construcţie. Tehnologia este similară construcţiilor clasice: are nevoie de fundaţie, necesită piloni de susţinere care pot căpăta şi rol decorativ şi finisaje. Verandele închise au pereţii laterali din sticlă, astfel, pentru o casă construită după o arhitectură modernă, puteţi opta pentru termopane, care permit menţinerea unei luminozităţi constante pe toată durată zilei.
Pentru o casă veche, cu arhitectură bogat ornamentată, puteţi alege - în locul pereţilor din sticlă - vitraliile. La construcţia unei verande, trebuie avut în vedere un element important şi anume forma acoperişului, cu unghiuri abrupte sau cupolă. De exemplu, un acoperiş din ţiglă bine izolat permite limitarea supraîncălzirii şi protejează împotriva luminozitatii excesive în regiunile foarte călduroase.
Puteţi opta pentru o uşă glisantă de dimensiuni mai mari sau pentru una clasică, avînd deschidere laterală. În verandă, sistemul de ventilaţie este mult mai simplu decât în locuinţă; nu mai aveţi nevoie de instalaţii de aer condiţionat sau de ventilatoare. Lăsaţi pur şi simplu uşă larg deschisă. Nu uitaţi să montaţi însă o plasă de ţânţari în porţiunea uşii, altfel va trebui să puneţi un aparat de ţânţari chiar şi pe verandă.
Siguranţă. Este bine ca veranda să fie construită pe un teren perfect stabil, pentru ca structură să nu sufere deformări şi pentru a nu permite infiltrarea apei. Orientarea acesteia trebuie să fie înspre sud-est şi sud-vest, deoarece aceste zone sunt însorite tot timpul anului. Aveţi însă grijă să folosiţi materiale care să asigure izolarea verandei şi să împiedice creşterea nivelului de umiditate.
Confort. Confortul este foarte important într-o verandă, deoarece aici vă veţi primi musafirii şi veţi servi masa, prin urmare veţi petrece mult timp. Pentru sezonul rece, veranda necesită încălzire care, de regulă, se realizează prin montarea de calorifere dispuse pe pervaz sau încălzite prin pardoseală. Caloriferele pot fi alimentate electric sau prin circuitul de apă caldă, prin racordarea la sistemul de încălzire deja existent în locuinţă, dacă centrala termică face faţă. Caloriferele instalate pe verandă trebuie să aibă propriul termostat, separat de restul casei. Vara, jaluzelele exterioare pot proteja de arşiţa soarelui şi sunt mai eficiente decât jaluzelele de interior. Dar, în orice caz, este important să asigurăm o bună aerisire a încăperii. Sistemul de aerisire trebuie să includă guri de aerisire pe fiecare parte a verandei care să permită evacuarea aerului cald în zona superioară a încăperii, în timp ce prin partea inferioară se va asigura intrarea aerului proaspăt din exterior. În cazul în care pe verandă doriţi amplasarea unei piscine sau amenajarea unei băi, este bine să montaţi şi un aparat de dezumidificare.
Întreţinerea verandei. Puteţi să alegeţi încă de la începutul construcţiei varianta unor vitraje care se curăţă singure. Aceste tipuri de vitraje sunt acoperite de un strat subţire şi transparent dintr-un material mineral hidrofil şi fotocatalitic. Murdăria ajunsă pe această suprafaţă este descompusă şi eliminată odată cu apa care cade pe geam. În privinţa structurii, aluminiul şi PVC-ul sunt materialele cele mai răspândite. O spălare periodică poate fi suficientă în această situaţie. În rest, nu sunt necesare o altă curăţare sau revopsire.
Accesorii. Există multe lucruri mărunte care pot să înveselească atmosfera din exteriorul casei.
Un felinar din fier forjat va fi de mare efect amplasat la uşa de la verandă. Este foarte practic şi foarte plăcut la vedere. Puteţi orna veranda cu flori, iar printre acestea, ca punct de atracţie, puteţi construi o fântână de interior din pietre neregulate.
La intrarea în verandă, în faţa uşii, puteţi folosi covoraşe mici sau plăcuţe prinse deasupra uşii cu inscripţia „Bine aţi venit”.
La ferestre, în exteriorul lor puteţi agăţa aşa numitele capcane de vânt, obiecte chinezeşti folosite iniţial pentru a semnaliza intensificarea vântului.
Cocoşii din metal de pe vârful caselor se foloseau mai demult în zonele cu mult vânt şi nu numai, pentru a indica direcţia vântului. Sunt şi acum la modă, e adevărat mai stilizaţi, dar la fel de frumoşi şi interesanţi.