Versurile imnului naţional ,,Deşteaptă–te române" şi editarea ziarului Gazeta de Transilvania sunt doar două dintre contribuţiile aduse spiritualităţii româneşti de familia Mureşianu. Membrii acesteia au avut un important rol în viaţa culturală şi politică a Braşovului, dar şi a Transilvaniei. Clădirea în care a locuit Iacob Mureşianu a devenit muzeu în 1968, iar în ultimii ani „Casa Mureşenilor” a ajuns foarte cunoscută, în urma numeroaselor evenimente culturale organizate aici.
Muzeul s-a înfiinţat ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Acesta găzduieşte o valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi o arhivă de peste 25.000 de documente. Situată în Piaţa Sfatului, nr.25, clădirea a fost sediul ziarului „Gazeta Transilvaniei”, care a dus la răspândirea spiritualităţii româneşti în Ardeal.
Din istoria Mureşenilor, s-au distins în mod deosebit:
-Iacob Mureşianu (1812-1887). Profesor, publicist, membru de onoare al Academiei Române, a condus direct „Gazeta Transilvaniei” din 1850 până în 1877
-Andrei Mureşianu( 1816-1863), văr cu Iacob. Filozof, poet şi publicist, colaborator al lui George Bariţiu la presa braşoveană, este autorul poeziei „Deşteaptă-te Române”, care a devenit cântecul revoluţionarilor de la 1848, fiind numit de Nicolae Bălcescu Marseilleza românilor.
-Aurel Mureşianu (1847-1909), fiul lui Iacob, este unul dintre fondatorii societăţii studenţeşti România Jună, la Viena.Renunţă la o carieră juridică strălucită în capitala imperiului, unde şi-a luat doctoratul în Drept, pentru a prelua conducerea ziarului „Gazeta Transilvaniei.
Mărturii despre această importantă familie puteţi găsi la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Piaţa Sfatului, ce poate fi vizitat în fiecare zi până la ora 17, în afară de duminică. Adulţii plătesc 4.5 lei, pensionarii 3 lei, iar elevii şi studenţii doar 1.5 lei. (E.C.)