Aproape că nu e zi fără ca un scandal din sănătate să nu inunde canalele de știri: doctori cu diplome false care mai și operează, pacienți “incendiați” pe masa de operație, bacterii ucigașe prin spitalele patriei, șpăgi și condiționarea actului medical. Care e adevărul? Impactul mediatic este întotdeauna uriaș. Ce țintesc, de fapt, realist vorbind, aceste campanii, care scad dramatic încrederea populației în sistemul nostru de sănătate?
Nu cumva este si o miza financiară și chiar politică? Nu se trage iar spuza spre turta privatizării? Doctorii, altădată zei, sunt demonizați, asistentele înjurate și amenințate, pacienții intră în spital cu așteptări deseori nerealiste, dar și cu suspiciuni majore- că sunt cobai, că pot intra cu o boală și pot ieși cu mai multe, că cineva poate oricând să-i omoare, dacă nu intenționat, cel puțin din incompetență sau neglijență....
Doctorul Gabriel Moraru, președintele Colegiului Medicilor Brașov, vorbește chiar de o maladie: REVNDICOZA... Adică, toată lumea revendică ceva. Ïndreptățit sau nu.
Ce face Colegiul Medicilor ïn aceste situații? Este forul profesional care apără imaginea și interesele medicilor, dar este și forul care trebuie să reglementeze, să controleze și să pedepsească derapajele. O face? Doctorul Moraru spune că da. Dar că majoritatea acuzațiilor sunt nefondate. E adevărată zicerea “Corb la corb nu-și scoate ochii”?
Sau că “ o mână spală pe alta”?
Despre medicină pe la noi, de la un ”veteran” care nu s-a dat dus din Romània, ba și-a convins și copiii să rămână pe aici. Gabriel Moraru, la Mix TV. Emisiunea aici: