Sari la conținut

Nu rataţi ploaia de stele căzătoare, din această noapte

nu-ratati-ploaia-de-stele-cazatoare-din-aceasta-noapte

În această noaptea românii vor asista la un fenomen astronomic deosebit, şi anume geminidele. Este vorba, de fapt, despre o cantitate mare de aşa-numite stele căzătoare, provenite din constelaţia Gemini, fenomen care se desfăşoară în perioada 4-17 decembrie, iar în noaptea de joi spre vineri va fi atins maximul.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, spre deosebire de alte stele căzătoare, precum Leonidele (vizibile în noiembrie) şi Perseidele (vizibile în august), Geminidele sunt mai lente şi mai luminoase şi pot fi observate fără instrumente astronomice.

Astfel, în această noapte vor putea fi văzute aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, care se "deplasează" cu 35 de kilomteri pe secundă, în timp ce Leonidele intră în atmosferă cu aproximativ 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele de 59 km/s. Astronomii susţin că o astfel de stea poate fi văzută timp de cel puţin o secundă.

Fenomenul poate fi văzut în zone libere, din afara oraşelor mari, unde poluarea şi luminile false sunt mai reduse. Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe.

Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.

După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grasde deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.

În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaeton) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa în aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fară coadă sau comă.

Un studiu din 2009 în categorisește pe Phaeton ca „cometă solidă” care în preajma apropierii de Soare eliberează praf,  potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Comentarii

Ultimă oră