Asociația de protecție a animalelor „Milioane de prieteni” împreună cu Compania Naţională Poșta Română SA lansează proiectul „O carte poștală, un bilet spre libertate!”. Proiectul face parte din programul „Libertate pentru urși”, desfășurat de AMP prin Sanctuarul de urși Libearty Zărnești, program destinat salvării urșilor captivi din România.
În cadrul proiectului, CN POSTA ROMANA S.A. va pune în vânzare cinci modele de ilustrate „Libearty”, prin intermediul principalelor oficii poștale din județele Brașov, Sibiu, Covasna, Alba, Mureș și Harghita. Fiecare ilustrată are o valoare de achiziție de 2 lei, iar 66% din fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea ultimilor urşi rămaşi în spatele gratiilor, pe proprietăţi private neautorizate şi în grădini zoologice care nu au posibilitatea să-și extindă spațiul conform normele europene. „De la înfiinţarea sanctuarului, după o luptă de șapte ani, în România încă mai există 8 urşi ţinuţi în captivitate fără documente şi autorizaţii legale. În plus, în grădiniile zoo cel puțin 7-8 urși sunt ținuți în cuști ruginite, răbdând bolile și lipsurile. Pentru ei desfășurăm această campanie”, a declarat Cristina Lapis, președintele AMP.
Proiectul, menit să asigure o parte din fondurile necesare susținerii tratamentului medical și transportului urșilor, nu ar fi fost posibil fără implicarea Poștei Române.
Pentru realizarea ilustratelor poștale, AMP a selectat șase urși de la Sanctuarul Libearty din Zărnești. Poveștile lor sunt reprezentative pentru situația urșilor din România, iar ipostazele în care au fost suprinși în sanctuar sunt memorabile.
Cristi și Lidia, Yogy, Cleo, Maria și Mura au trecut de un „casting” riguros, în care și-au spus poveștile marcante din viața anterioară(cea din spatele cuștilor) și au pozat într-un photo session professional.
Selecția nu a fost ușoară. Toți urșii din sanctuar sunt unici, însă poveștile lor sunt asemănătoare. Există cel puțin cinci „tipare” prin care omul provoacă suferință animalelor – atracții turistice pe proprietăți private, atracțiile grădinior zoo, numerele cu animale de la circ și partidele de vânat în care sunt ucise ursoaice cu pui. În plus, un semnal de alarmă îl reprezintă urșii maltratați în afara granițelor, în state fără cultură pentru protecția animalelor și fără infrastructura necesară îngrijirii lor.
Echipa AMP a fost nevoită să aleagă șase eroi care vor lupta acum pentru eliberarea ultimilor 20 de urși din grădinile zoologice și proprietățile private. Ei sunt personajele de pe fața a cinci illustrate pe care Poșta Română le va comercializa în oficiile poștale din șase județe ale țării, pentru a strange fondurile necesare salvării urșilor de după gratii.
Iată eroii:
Cristi si Lidia – prizonieri pe proprietăți private
Cristi s-a născut în 1981 şi a fost capurat în sălbăticie de mic pui. A fost ţinut într-o cuşcă în spatele unui restaurant, în Poiana Braşov, împreună cu o ursoaică - Lidia. Cei doi au fost punctul de atracţie pentru turiştii care veneau la restaurant. Vreme de mai bine de peste 15 ani, Cristi și Lidia au trăit în condiţii mizere, cu mâncare puțină, în cuști ruginite, la cheremul uriștilor. În august 2005, cei doi au fost salvați şi aduși la Rezervaţia de la Zărneşti. Colegul lor de celulă, Viorel, nu a fost la fel de norocos. A ajuns ospățul de pe masa unor turiști amatori ai delicateselor culinare.
Cristi și Lidia au fost primii urși aduși în sanctuar, astfel că ocupă un loc important în inima membrilor AMP. Fiind brașoveni, fiind cunoscuți de majoritatea brașovenilor, ei reprezintă un simbol în lupta pentru salvarea urșilor captivi din România.
Ei luptă pentru ultimii opt urși aflați în captivitate, pe proprietăți private: un urs-mascotă al stațiunii Straja din Hunedoara și cei șapte urși de la ferma ilegală de urși din localitatea Fântânele, Arad.
Yogy – „reprezentantul” gradinilor zoologice
Yogi a "renăscut" în Aprilie 2011. Până atunci și-a petrecut viața după gratiile unei Grădini Zoologice din Sibiu. Cum era deja prea bătrân să mai fie atractiv, alți urși mai tineri au fost aduși la zoo. Yogi a ajuns într-o cușcă mizerabilă, fără lumină undeva în spatele grădinii, unde nimeni nu îl putea vedea. Echipa Sanctuarului s-a bucurat să preia acest urs și să îi ofere ocazia de a descoperi libertatea pădurii de stejari, cum timp de 30 de ani Yogi nu a avut oportunitatea de a cunoaște un copac, iarba sau cerul albastru.
Yogy este doar unul din cei 40 de urși aduși la sanctuar din Grădinile Zoo din România. E luptă pentru urșii bătrâni și bolnavi din grădinile zoo din România.
Cleo – unul din puii salvați de la moarte
Cleo abia împlinise 7 luni când a fost găsită de către un vânător, lângă un drum forestier cu piciorul din dreapta-spate prins într-o capcană. Era rănită și plângea ca un bebeluș. Vânătorului i s-a făcut milă de ea și a contactat Rezervația de Urși “Libearty” care a acceptat imediat să preia și să se îngrijească de urs. La clinica doctorului Liviu Harbuz din București Cleo a fost urgent operată, iar veterinarii au făcut tot posibilul să îi salveze lăbuța rănită.
În fiecare primăvară și toamnă, puii de urs rămași orfani după o partidă de vânătoare își găsesc sfârșitul în diferite capcane – cele întinse de vânători, cele din traficul rutier sau feroviar, s.a.m.d. Cleo luptă pentru salvarea și tratarea lor.
Maria – ursul din străinatate
Maria – împreună cu Marko sunt ultimii doi expatriați cazați la Libearty. Erau firuranți în spectacolul inuman pe care-l oferea un restaurant din Tirana (Albania), clienților săi. Norocul lor s-a numit „Montserrat Battlo” – o localnică care s-a crucit când a văzut condițiile în care trăiau și a făcut tot ce i-a stat în putință să le redea libertatea. A reușit să preia custodia urșilor, după care a bătut la poarta sanctuarelor din întreaga Europă, însă nimeni nu i-a întins o mână de ajutor. NImeni în afară de „Milioane de prieteni”.
În sanctuar mai există patru urși care au obținut rezidență la Libearty. În lume, cine le știe numărul…
Mura - ursul de la circ
Născută în 2001, Mura a fost folosită de Circul de stat pentru spectacole. Ursoaica era forțată să meargă pe bicicletă sau în două labe, purtând o rochiţă ridcolă. Când nu avea spectacole, trăia într-o cuşcă mică şi murdară. În 2006, la vârstă de 5 ani, Mura a refuzat să mai intre în arenă suportând consecinţa privaţiunilor şi a foametei. Într-un final, îngrijitorii au cedat, iar Mura și-a câștigat un loc de odihnă și relaxare, în spectacolul oferit de natură.
În multe țări din Europa, circul cu animale este interzis. În România, nu.