Sari la conținut

O treime din bugetul municipiului, pentru investiţii

o-treime-din-bugetul-municipiului-pentru-investitii

Din totalul bugetului de cheltuieli pe anul 2015 al Municipiului Braşov, care este de 744 milioane de lei, mai bine de o treime, adică 282 milioane de lei, reprezintă bugetul de investiţii, iar restul de două treimi este bugetul necesar funcţionării tuturor serviciilor publice şi instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Local.

Aici sunt incluse, între altele, salariile, asistenţa socială sau subvenţiile către Tetkron sau RAT Braşov. Principalele capitole bugetare care conduc în topul cheltuielilor sunt Transporturile (inclusiv subvenţii către RAT, întreţinerea drumurilor, marcaje de circulaţie etc), cu 25,91% din buget, urmate de învăţământ  - 18,1% şi capitolul de care priveşte locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică, având 11,18% din buget.

Pe categorii de cheltuieli economice, cea mai mare sumă, de 200 milioane lei, revine proiectelor cu finanţare nerambursabilă. Suma este cu 145 milioane de lei mai mare decât cea alocată anul trecut. Urmează  „bunurile şi serviciile”, cu 197 milioane lei (cu 21 milioane mai mult decât anul trecut ) şi cheltuielile de personal, cu 129 milioane lei, în scădere cu 11 milioane lei faţă de anul trecut.

Mai concret, cheltuielile pentru învăţământ sunt estimate la 134,68 milioane de lei, pentru cultură şi sport se vor plăti 46,24 milioane de lei, cheltuielile cu asistenţa socială vor fi de 35,40 milioane lei, reparaţiile străzilor ne vor costa 74,80 milioane de lei, cheltuielile pentru iluminat public vor fi de 34,75 mil lei, iar petnru protecţia mediului, însemnând de fapt salubrizare, întreţinerea fântânilor arteziene, deszăpezire, deratizare şi dezinsecţie se vor cheltui 27,86 milioane lei.

Pentru zone verzi, inclusiv locuri de joacă şi mobilier urban, se vor cheltui 11,34 milioane lei.  Termoficarea centralizată ne va costa 18,50 mil lei, din care doar 7 milioane pentru modernizarea reţelei, iar restul cu titlul de subvenţie. Cheltuielile cu transportul urban de călători, inclusiv subvenţii pentru elevi, pensionari şi celelalte categorii, sunt prevăzute la suma de 38,41 mil lei. Ordinea publică are alocată suma de 7,02 mil lei, la care se adaugă aproape 3 jumătate de milion de lei, care înseamnă cheltuieli de funcţionare a Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor. Propunerea de buget va fi prezentată luni plenului Consiliului Local, petnru aprobare.

Comentarii

Ultimă oră