Sărbători în judeţ: Roaina - la Cristian, Fărşangul - la Apaţa şi Festivalul Clătitelor - la Prejmer!
Braşovenii pot descoperi, la acest sfârşit de sãptãmânã, trei obiceiuri tradiţionale din judeţ, unde şi bucatele sunt la mare cinste.
Astfel, în Prejmer, atât sâmbãtã (22 februarie 2020), cât şi duminicã (23 februarie 2020), aerul va fi parfumat de clătitele de tot soiul care vor putea fi găsite la Festivalul Clãtitelor - Fasching.
Sărbătoarea, ce are loc înainte de Lăsata Secului a fost iniţiată odinioară de comunitatea săsească şi era menită să alunge duhurile iernii şi frigul.
Apaţa marchează Fărşangul (Carnavalul), sâmbătă, 22 februarie 2020, iar programul începe de la ora 13.00.
Fărşangul este un obicei tradițional al comunității maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. Este o sărbătoare a măştilor ce înfățişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anuleazã, făcând loc exagerărilor şi grotescului. Ziua când grupurile de mascați străbat ulițele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează şi toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post şi resemnare să înceapã. Alaiul de tineri mascați străbate satul adunând ouă şi bani, drept răsplatã pentru alungarea iernii şi a spiritelor rele. Obiceiul se încheie cu Balul Fãrşangului care va avea loc la cãminul cultural din localitate.
Duminică (23 februarie 2020), sărbătoare va fi şi la Cristian, unde este marcată Roaina, începând cu ora 12.00.
Un obicei readus la viaţă din 2012, îşi are rãdãcini adânci în viața comunității săseşti – a fost reconstituit şi transmis „in vivo” noilor generații din Cristian.
Roaina este un obicei ai cărui eroi principali sunt copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, al căror rol este să tragă pe străzile satului o roată – roaina – pe care sunt aşezate două păpuşi din paie: femeie şi bărbat. Alaiul copiilor este unul foarte zgomotos din cauza talăngilor şi clopoțeilor al căror sunet e menit să sperie întunericul şi spiritele rele. Sensul sãrbătorii este dat de încercarea oamenilor de a alunga toate relele care se îngemănează cu întunericul şi frigul şi a ajuta lumina să răzbească.