Ai, nu ai, trebuie să dai! Legea te obligă! Acest principiu se aplică şi la Casa de Asigurări de Sănătate, dacă ţinem cont de faptul că în 2011, peste 10 000 de braşoveni cu nici o sursă de venit, au fost obligaţi de lege să plătească la C.A.S. câte 444 de lei. Mai ieftin nu scapă nici cei cu venituri sub salariul minim, care au obligativitatea să contribuie la Casă cu minimul de 39 de lei pe lună, ca şi cum ar avea un salariu lunar de 700 de lei.
Potrivit legii, Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului a încasat anul trecut la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate câte 37 de lei pe lună, adică 444 de lei de la peste zece mii de braşoveni fără venituri. E vorba despre şomerii de lungă durată, ieşiţi din plată, persoane care fac agricultură de subzistenţă şi alte categorii. Oamenii au plătit asigurarea de sănătate reprezentând 5,5% din salariul minim lunar. Şi cum de la 1 ianuarie 2012, salariul minim a crescut la 700 de lei, ei trebuie să achite 39 de lei pe lună pentru a rămâne asiguraţi.
„Pentru a plăti asigurări de sănătate, persoanele dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au venituri, obţin şi de la primăria localităţii unde domiciliază o adeverinţă care să ateste că nu au venituri, documente pe care le depun după aceea la noi. Dacă nu pot face dovada asigurării până la data la care se prezintă pentru a încheia contract cu noi, plătesc retroactiv pe şase luni maximum, plus contribuţia pe noul trimestru”, a precizat dr. Luminiţa Niţu, director adjunct şi purtătorul de cuvânt al CASJ Braşov.
Reprezentul CASJ subliniază că persoanele care plătesc din mână această contribuţie beneficiază gratuit sau compensat, ca orice asigurat, de serviciile oferite de medicul de familie, de spitale, medici de specialitate şi laboratoare de analize, ca şi de reţete compensate şi gratuite. Potrivit raportului CASJ pe 2011, persoanele fără venituri au achitat 1,605 milioane de lei, reprezentând 14,12% din contribuţiile încasate direct de Casa de asigurări de sănătate. S.F.