Administrația judeţeană a aprobat în şedinţa de plen de miercuri, 30 mai, indicatorii tehnico-economici pentru două lucrări la două poduri de peste râul Olt, respectiv cel de la Comăna (de pe DJ 104 K) şi cel de la Măieruş, care au fost afectate de viiturile puternice din luna martie a acestui an.
Pentru ambele proiecte, valoarea totală a lucrărilor este estimată la peste 23,6 milioane lei. Astfel, pentru podul de la Comăna a fost realizat un studiu de fezabilitate în care erau prezentate două variante, una fiind construirea unui nou pod, acesta fiind şi soluţia agreată de administraţia judeţeană.
Conform hotărârii aprobate, noul pod va fi realizat din beton, va avea o lungime de circa 86,6 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod va avea o lăţime de 7,8 metri, iar pe rampe de 6 metri.
De asemenea, se vor amenaja şi trotuare, cu lăţime de 1 metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la peste 22,5 milioane lei, durata de implementare a proiectului fiind de 15 luni.
Pentru finanţarea lucrărilor la acest pod, administraţia judeţeană a trimis la Guvern documentaţia în vederea obţinerii unor bani prin programul de combatere a calamităţilor naţionale, însă, până în prezent, nu a venit nici un răspuns de la Bucureşti.
Celălalt pod pentru care aleşii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici este cel de pe DJ 103 G, dintre localităţile Măieruş (judeţul Braşov) şi Arini (judeţul Covasna).
Şi acest pod este din lemn, iar în urma inundaţiilor din luna martie a acestui an a fost deteriorat semnificativ. Totuşi, în urma expertizelor tehnice s-a ajuns la concluzia că acesta poate fi reabilitat.
Conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de aleşii judeţeni, reabilitarea acestui pod va costa peste 1,1 milioane lei, iar lucrările vor dura 6 luni.