3 sferturi dintre angajații români se așteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie. Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute. Salariile nete ale angajaţilor vor rămâne la fel în 2018 doar dacă firmele majorează salariile brute cu 23%, o situaţie greu de anticipat.
Trecerea contribuțiilor în sarcina angajaților de anul viitor reprezintă principalul motiv pentru care 76% dintre angajați se așteaptă la o scădere a salariilor nete, potrivit unui sondaj efectuat de portalul UndeLucrăm.ro.
Astfel, majoritatea angajaților sunt de părere că nu vor fi ajutați de companii să recupereze diminuarea estimată de 14% a salariului net. În general, bărbații sunt mai optimiști în această privință (68% dintre ei nu se așteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%).
De asemenea, 54% dintre respondenți consideră că măsurile anunțate de guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor.
În cazul în care ar face abstracție de trecerea contribuțiilor în sarcina lor, aproape 60% dintre respondenți au răspuns că așteaptă o creștere minoră a salariului, de până la 5%. 14% dintre angajați așteaptă o creștere a salariului cuprinsă între 16-25 procente, 7.7% consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11 și 15 procente, în timp ce 19% dintre respondenții sondajului se așteaptă la o creștere salarială cuprinsă între 6 și 10 procente.
În privința creșterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbați au așteptări la acest nivel.