Nu mai e un secret faptul că, alimentele de tip fast-food sau pizza sunt cele mai căutate pentru consum. Cel puțin, în America, aproximativ 40% din populație comandă pizza la cutie minim o dată pe săptămână, iar 80% din oameni o aleg cel puțin o dată pe lună.
Problema se pune referitor la soarta cutiilor de pizza rămase ulterior după consum. Ce se întâmplă cu ambalajele în care au fost livrate aceste alimente? Se aruncă sau se reciclează? Există coșuri speciale unde pot fi aruncate?
Cum reciclam corect cutiile de pizza?
Analizând din punct de vedere tehnic, aceste cutii de pizza sunt reciclabile 100%. Cutiile din carton ondulat în care se livrează pizza, prezintă anumite straturi de protecție care mențin cutia închisă fără a o lipi cu adeziv. Tocmai lipsa acestuia, transformă cutia din carton ondulat într-un produs complet reciclabil.
Un alt aspect important este acela că, în momentul în care ai ambalat pizza, uleiul și grăsimile componente se infiltrează în carton și prin urmare, cutia deteriorată poate fi aruncată. Există ambalaje speciale pentru distribuitorii de cutii pizza care au o așa numită “căptușeală din hârtie” la bază și care are rolul de a absorbi reziduurile lichide și grăsimea.
În lipsa acestei baze de hârtie, materialul în care este împachetată pizza este compromis pentru reciclare. Condiția esențială pentru ca un produs să poată fi reciclat este ca acesta să fie menținut curat, uscat și fără urme de alimente. Acest lucru presupune ca, în momentul în care amesteci ambalajele curate cu cele care prezintă urme de grăsime și murdărie, primele sunt deja ruinate și nu mai pot fi reciclate.
Sunt reciclabile cutiile din carton?
Răspunsul este da. Majoritatea tipurilor de carton sunt reciclabile. Există câteva categorii importante de carton: carton de hârtie și cartonul ondulat, utilizat adesea pentru livrări alimentare. Înainte de a recicla ambalajele din carton, taie-le cu ajutorul unui instrument ascuțit (foarfece, cuțit, cutter, etc.) pentru a economisi spațiul în containerul de depozitare.
Verifică dacă există elemente componente de plastic și elimină-le separat. Același lucru îl poți face și în cazul bucăților care au intrat în contact cu lichidele și care fac ca ambalajul să fie impropriu reciclării. Ambalajele de tip cutii pizza iau contact cu uleiuri, sosuri, resturi de legume sau carne și alte ingrediente utile acestui gen de aliment care fac reciclarea imposibilă.
Există companii care permit depozitarea cutiilor de carton în coșuri speciale. De asemenea, le poți depozita chiar tu într-un anumit loc până când compania de transport a deșeurilor sau de reciclare locală ajung să le adune.
Cum pot fi reciclate cutiile de pizza uleioase?
Procesele termice pentru reciclarea plasticului pot arde micile reziduuri alimentare. Dacă ambalajele de plastic nu prezintă rămășițe mari din aliment rezistente în urma procesului termic, atunci materialul este impecabil și perfect pentru a fi reciclat.
În ceea ce privește reciclarea hârtiei, situația stă altfel. Deoarece hârtia nu se încălzește în urma procesului termic, uleiul și grăsimile impregnate, se îmbină în miezul materialului și îl distrug. Odată ce hârtia și cartonul sunt sortate, acestea ajung în fabrici unde pot fi depozitate săptămâni întregi. Bucățile alimentare imprimate pe ambalaj, ajung să râncezească și să atragă insecte și animale.
Ulterior, aceste ambalaje sunt curățate chimic pentru a elimina particulele de cerneală, plastic, lipici, etc. În ciuda acestui procedeu de curățare profesională, materialele amestecate cu uleiuri și grăsimi sunt dificil de curățat complet. E practic imposibil să separi uleiul infiltrat în fibrele materialului de ambalare.
Pentru a evita degradarea materialelor intacte, separă părțile curate ale cutiei tip ambalaj pizza și aruncă-le pe cele murdare și care nu mai pot face obiectul reciclării. Recomandabil ar fi să verifici politica programului tău local de reciclare. Este uneori permisă reciclarea componentelor din ambalaje care au fost doar parțial compromise. În caz contrar, atunci apelează la tehnica obișnuită: separă bucățile murdare iar cele neatinse de ulei și grăsimi du-le la reciclat.