Banca săsească „Kronstädter Allgemeine Sparkasse” (Casa Generală de Economii din Braşov) a fost o prima instituţie de acest gen din Transilvania. La iniţiativa lui Peter Traugott Lange von Burgenkron (1795 - 1875), funcţionar la cancelaria imperială din Viena, a fost deschisă, în 1835, prima unitate bancară din oraşul nostru, dar şi din Ardeal.
Destinată meseriaşilor. Casa Generală de Economii era, de fapt, o cooperativă de credit cu un capitalul iniţial de 3.996 de florini, subscris în cote egale de 54 de persoane. Ideea înfiinţării unei bănci a apărut în ideea anihilării cămătarilor şi zarafilor, care dădeau bani împrumut cu dobânzi mari, dar şi cu scopul stimulării circulaţiei banilor câştigaţi din muncă cinstită. Scopul său declarat era de a propaga spiritul de economie în rândurile calfelor, meseriaşilor, zilierilor şi servitorilor din comunitatea săsească din Transilvania.Iniţial, politica băncii îşi propunea acumularea de capital şi atragerea clienţilor săraci, având şi caracter de ajutor reciproc, a susţinut apoi industria braşoveană, pentru ca ulterior să înceapă să cumpere proprietăţi imobiliare. Sigla firmei era stupul de albine, iar sloganul :„Munceşte, adunã, sporeşte!“.
A ridicat şcoli. Banca a evoluat şi s-a transformat în societate pe acţiuni, în 1896. În toată existenţa sa, a avut numeroase acţiuni caritabile. Statutul Sparkasse arată că 25% din venitul net era folosit pentru finanţarea spitalului orăşenesc, dar mai exista şi un fond special din care se făceau donaţii oamenilor nevoiaşi sau care rămâneau pe drumuri în cazul unor dezastre, cum ar fi incendiile. Din banii băncii s-au ridicat şi înstituţii de învăţământ, cum sunt Şcoala evanghelică de fete şi Şcoala de gimnastică, primul institut de acest gen din Transilvania. Tot Casa Generală de Economii din Braşov a construit clădirea Reduta.
De la lada de bani, la seif. Primii bani erau păstraţi în lada casieriei, ce era armată cu benzi metalice şi prevăzutã cu trei încuietori. Lada se afla în camera funcţionarilor. Aceasta a fost înlocuită, în anul 1839, cu o casă metalică. În 1858, apare seiful de oţel blindat, montat într-o încăpere sigură.În 1928, a fuzionat cu Banca de comerţ şi industrie din Braşov şi cu cea din Bucureşti. În 1848, la instaurarea comunismului, banca a intrat în lichidare forţată.