15 Noiembrie 1987 a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor. Atunci s-a strigat pentru prima dată „Jos comunismul!". An de an, Asociaţia 15 Noiembrie 1987 organizează comemorarea revoltei muncitorilor braşoveni, de acum 24 de ani, împotriva sistemului comunist. Ieri membrii Asociaţiei s-au întâlnit la troiţa de la Spitalul Judeţean, unde au depuns coroane şi a avut loc o slujbă de pomenire a luptătorilor anticomunişti care s-au stins din viaţă în aceşti ani care au trecut.
În urmă cu 24 de ani, pe 15 noiembrie , muncitorii braşoveni ieşeau pe străzile oraşului. Sămânţa protestului a început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secţia 440 Matriţe a întreprinderii Steagul Roşu. Era zi de salariu, iar oamenii primiseră doar o parte din banii cuveniţi. Fără să fie organizați dinainte, muncitorii au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Îşi cereau drepturile, după ce zi e zi erau supuşi presiunii îndeplinirii planurilor draconice ce prevedeau fabricarea a zeci de camioane pe zi.
Şi dacă ani au lucrat sub permanenta presiune a îndepliniririi planului şi a fără a putea spune liber ce necazuri au, într-un final muncitorii de la Braşov au fost primii care s-au răsculat. Întârzierea salariilor, precum şi reducerea cosiderabilă a acestora i-au scos din minţi pe , care au hotărît în dimineaţa zilei de 15 noiembrie 1987 să ceară socoteală directorilor.
Nu le-a dat nimeni nici o explicaţie, aşa că au pornit+o spre judeţeana de partid. PŞe drum mulţimea se mărea, iar oamenii evoluaseră în dorinţe. Nu mai strigau doar vrem banii,ci şi jos dictatorul. Nici la partid nimeni nu le-a răspuns . Dar securitatea şi-a făcut treaba. Peste 300 sute de persoane au fost arestate şi anchetate în beciurile miliţiei şi securităţii. Într-un final, 61 de stegari au fost judecaţi, în faţa reprezentanţilor poporului.
După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitală pentru cei arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotărârii , deportând, în urma unui proces regizat, 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 .După evenimentele din decembrie 1989, majoritatea celor deportaţi au revenit la Braşov. Nu la fel s-a întâmplat şi cu Vasile Vieru, care a decedat la Bârlad, în septembrie 88, în urma maltratărilor la care a fost supus la Inspectoratul General al Miliţiei. În memoria acestuia, dar şi a celorlaţi novembrişti care şi-au pierdut viaţa în ultimii ani, la monumentul Asociaţiei, amplasat în faţa spitalului judeţean au fost depuse azi coroane de flori şi s-au păstrat momente de reculegere.