În perioada 4 – 7 octombrie 2018, la Brașov se va desfășura primul salon de bandă desenată cu o tematică aleasă în mod exclusiv din istoria recentă a României.
Proiectul „Salon BD România 100” este organizat de Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Postmodernism Museum, fiind co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Consiliul Judeţean Braşov.
Prin intermediul proiectului ROMÂNIA 100 ÎN BENZI DESENATE (istoria României în perioada 1918 – 2018), artiștii de bandă desenată au avut șansa de a (re)descoperi și de a valoriza istoria recentă, sub semnul Centenarului, în contextul contemporan european. Obiectivul proiectului este stimularea producției de bandă desenată cu tematică istorică dedicată Centenarului României și valorificarea lucrărilor obținute prin organizarea unei expoziții în cadrul salonului și realizarea unui catalog care va cuprinde lucrările selectate pentru expoziție și prezentarea artiștilor.
Pentru susținerea cercetării necesară producerii lucrărilor de bandă desenată, o echipă interdisciplinară a realizat un portofoliu de subiecte istorice alese din perioada 1918 – 2018 (pentru accesare portofoliu subiecte istorice accesați: https://www.asociatiaforums.com/salon-bd-brasov-romania-100-in-benzi-desenate/).
Echipa de specialiști este formată din: doamna Georgeta Filitti – istoric, domnul Adrian Silvan Ionescu – istoric, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu”, domnul Șerban Georgescu – regizor, domnul Nicolae Pepene – istoric, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Diversitatea subiectelor alese de artiști, din momentul lansării apelului național pentru participarea la salon (14 iulie 2018) până în prezent, dau conturul unui salon special de bandă desenată: sosirea delegației Unirii Transilvaniei cu România la București (14 decembrie 1918), inaugurarea Palatului Culturii din Iași (1925), asasinarea prim-ministrului I.G. Duca (29 decembrie 1933), participarea armatei române la luptele din Ungaria și Cehoslovacia (octombrie 1944 – 9 mai 1945), închisorile pentru deținuții politici din anii 1950 – 1960 (,,Experimentul Pitești”), Dumitru Prunariu, primul român în Cosmos (4 mai 1981), escrocheria jocului piramidal ,,Caritas” (1992 – 1994), eclipsa de Soare văzută din România (11 august 1999), participarea armatei române la Războiul din Afganistan (2001 – prezent) etc.
Până în 3 septembrie s-au primit aplicaţii de înscriere din partea artiştilor debutanţi şi profesionişti, autori de bandă desenată. În acest sens, a fost lansat un apel naţional către artiştii debutanţi şi profesionişti, autori de bandă desenată, pentru a se înscrie în proiect. Iar acum, cu artiștii selectați și cu lucrarile alese proiectul prinde contur în perioada 4 - 7 octombrie 2018, la Brașov.
Fiecare participant a putut alege unul sau mai multe subiecte propuse, dar au fost acceptate și alte subiecte istorice decât cele menționate.
Subiectul ales a putut fi abordat într-o lucrare care să conțină una până la patru planșe, folosind tehnică la alegere (desen digital sau desen clasic, scanat ulterior).
Artiștii selectați au fost invitați să participe la salon având costurile deplasării (transport, cazare și masă) acoperite de organizatori și un onorariu de 1.000 lei brut. Decizia de selecție a organizatorilor este finală.
Lucrarile selectate vor fi expuse în cadrul Salonului BD Brașov - Romania 100 în benzi desenate, la sala Olimpia Brașov, dar și în Piața Sfatului, în perioada 4-7 octombrie 2018.
Ediția 2018, dedicată celebrării Centenarului, înseamnă mai mult decât o expoziție!
Activitățile SALONULUI BD BRAȘOV 2018 – ROMÂNIA 100 ÎN BENZI DESENATE (4-7 octombrie 2018):
- Expoziția principală organizată la Olimpia, cuprinde lucrările selectate în urma apelului național;
- Expoziția cu lucrări din arhiva proiectului ,,Muzeul Benzii Desenate”;
- Expoziția outdoor organizată în Piața Sfatului;
- Demonstrații de desen cu câștigătorii competiției salonului;
- Ateliere de bandă desenată pentru copii;
- Întâlniri cu istorici, artiști și alți invitați renumiți;
- Lansări și prezentări de publicații BD;
- Vizionări de filme de animație;
- Concurs de desen cu premii pentru elevi;
Programul complet al salonului se gasește pe https://www.asociatiaforums.com/salon-bd-brasov-romania-100-in-benzi-desenate/ .