Multe dintre porţile caselor din centrul Braşovului au o istorie de sute de ani.
Unele dintre ele stau să cadă, iar altele au fost deja înlocuite cu porţi din fier, tablă sau plexiglas. Câteva sunt, însă, salvate cu ajutorul Fundaţiei Pro Patrimonio, fundaţie fondată de către Domnia sa Prinţul Şerban Cantacuzino.
Un prim succes. Prima poartă restaurată a fost cea de la casa situată pe strada Constantin Brâncoveanu, numărul 16. Totul a pornit în 2009, când un braşovean a apelat la Fundaţia ProPatrimonio, dorind ca poarta curţii în care locuia să fie salvată. Poarta cu decoraţiuni din lemn nobil şi cu o vechime de câteva sute de ani, urma să fie înlocuită cu una de metal. Fundaţia ProPatrimonio, patronată de Marina Sturdza şi Şerban Cantacuzino, împreună cu arhitecta fundaţiei, Silvia Demeter-Lowe, cu mare experienţă în domeniu şi cu firma Frizart au readus această poartă la adevărata ei valoare.
Un nou parteneriat. După acest prim succes, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural şi Biserica Evanghelică s-au implicat în proiect şi au devenit parteneri, alături de Fundaţia ProPatrimonio. A urmat, apoi, întocmirea unei liste cu alte nouă alte porţi care ar fi răspuns criiteriilor necesare pentru a fi recondiţionate : valoarea arhitecturală şi istorică, poziţia în Braşovul vechi şi dorinţa de implicare a proprietarilor.
Alte porţi salvate. În prezent, dintre porţile alese patru au fost reparate si remontate: Brancoveanu 16, Bariţiu 7,Cerbului 23, Vasile Saftu 3 , iar o alta- Baritiu 22, se afla în atelierul de restaurare. Pentru lucrări, au fost angajaţi meşteri specializaţi în conservarea lemnului şi metalului care folosesc materiale şi tehnici tradiţionale. Costurile sunt suportate în proporţie de 95 % de către Fundaţia ProPatrimonio şi partenerii săi. Restul de 5 % este plătit de către proprietari. Fundaţia nu este la prima iniţiativă de acest fel în judeţul Braşov.
Noi obiective. Pro Patrimonio a contribuit la restaurarea orgii din biserica fortificată din satul Viscri. Lăcaşul de cult datează din secolul al XIV-lea şi se află pe lista Monumentelor UNESCO. De asemenea, Pro Patrimonio a cumpărat şi conservat o gospodărie săsească tradiţională din Viscri.
Are 10 ani. Fundaţia Pro Patrimonio a fost înfiinţată în 2000 de către Domnia Sa, Prinţul Şerban Cantacuzino, care a studiat arhitectura în Marea Britanie, ţara sa adoptiva. Iubitor al culturii şi istoriei ţării sale natale, prinţul a iniţiat numeroase proiecte de conservare a unor clădiri şi situri aflate în pericol din Romania.Elena Cristian