Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de „vin bio“ pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Co-mitetul permanent pentru agricultura econologică, a transmis miercuri Comisia Europeană într-un comunicat. Conform noului regulament, care va fi publicat în Jurnalul Oficial în săptămânile viitoare, etichetele care vor conţine termenul de „vin bio“ vor trebui să poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum şi codul organismului de certificare, şi trebuie să respecte totodată şi celelalte norme de etichetare a vinului. Comisia notează că, deşi există deja norme pentru „vinul produs din struguri organici“, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin.
„Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole“, a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş.