Sari la conținut
profesoara-mara-trofin-pazitor-al-limbii-romane

Demult, demult, într-un trecător ceas al vieţii s-a îndrăgostit, definitiv şi iremediabil, de limba romană... De cuvântul care zideşte, de cuvântul care înalţă. De cuvântul şi limba poporului în care s-a născut! Iubeşte copiii de când se ştie şi tot de când se ştie s-a imaginat muncind doar printre ei. Dacă nu s-ar fi făcut dascăl de limba romană şi-ar fi dorit medic pediatru. Să le aline durerea şi suferinţele! Aşa, le îmbogăţeşte sufletele şi vocabularul. Pe cei mai harnici şi mai talentaţi îi pregăteşte pentru olimpiadele de la care an de an aduc, în diplome şi trofee, confirmarea. Scrie manuale şi cărţi de specialitate. A iniţiat singurul concurs de gramatică din ţară! A mers zece ani. Apoi, pentru gramatică... nu au mai fost bani! Învăţământul românesc este prioritate naţională doar în discursurile politicienilor, la vreme de campanie electorală! Fiecare dintre noi poartă, în suflet, peste ani, icoana unor dăscăli dragi. Oameni care, demult, cândva, au ştiut să aşeze piatră de temelie la destinele noastre. De la primul creion, la primul ghiozdan ori prima notă mai mare sau mai mică, până la diplomele care atestă finalizarea licenţelor, masteratelor ori doctoratelor noastre, drumul e aşternut de dăscălii care au primit, dincolo de fişă postului şi datoria de a ne căli sufletele pentru o viaţa şi o luptă care nu au fost niciodată uşoare. Este şi povestea Marei Trofin.

Are la clasă o deviză - O carte pe lună. Cei care citesc mai mult sunt premiaţi. Dacă nu s-ar fi făcut profesoară, s-ar fi făcut medic pediatru. Face pregătire cu copii talentaţi care merg la Olimpiade. Îi învaţă cum se vorbeşte corect limba română şi tot timpul îi atenţionează - Nu se zice servici, ci serviciu! Corect -  Nu vreau decât două mere şi nu Vreau decât…  A initita singurul concurs de gramatică din ţară. Totul a fost organizat de Şcoala 25 cu ajutorul sponsorilor. S-a întrerupt   pentru ca nu mai sunt bani. Este autoare sau coautoare a 18 cărţi de specialitate.

Mara Trofin este îndrăgostită de copii şi de gramatica limbii române. Nu renunţă la şcoala generală, deşi ar fi putut să plece în sisteme superioare de învăţământ. Printre cei mici se simte în elementul ei. Pe ei îi poate modela cel mai bine în privinţa învăţării corecte a limbii române.

• La patru ani în clasa întâi

Avea doar câţiva ani când a hotârât că va fi profesoară. Mara Trofin provine dintr-o familie de dascăli. Locuiau în clădirea şcolii şi mergea în clasa unde preda tatăl ei. A învăţat repede să scrie şi să citească şi de aceea a fost înscrisă în clasa întâi la 4 ani. După ce a terminat facultatea, a fost repartizată la Şcoala 23, a predat apoi la Liceul de Arte şi de 17 ani este titular la Şcoala 25. „Undeva simt că locul meu este aici. Pentru că este singurul loc în care se învaţă corect limba română şi cum la liceu nu se mai face gramatică parcă m-aş fi îndepărtat de ceea ce îmi face mare plăcere”, ne-a spus Mara Trofin. Nu lasă se se vadă problemele personale în faţa elevilor. „Intru cu bucurie la oră, niciodată nu am intrat supărată, niciodată nu am intrat cu gândul de a-i pedepsi pe copii dacă fac vreo greşeală, de a vorbi urât cu ei. Bucuria cu care încerc să îmi fac meseria cred că mă determină să fiu optimistă în permanenţă şi să am încredere în ei”, ne mărturiseşte Mara Trofin.

• Cu tact şi înţelepciune

Când elevii au anumite abateri de la disciplină sau de la studiu, încearcă să le îndrepte cu înţelepciune. „Cu tact şi tot încercând să empatizez cu ei, încercând să spun o glumă în aşa fel încât ei să nu se simtă nici jenaţi, dar să înţeleagă faptul că m-am supărat”, explică Mara Trofin. Îi înţelege pe cei mici că uneori sunt nervoşi, având  în vedere că au un program foarte plin. Pentru a-i atrage pe elevi încearcă să mai destindă metodele de învăţare.

• Competiţie unică în ţară

Mara Trofin a creat o compeţiţie unică în ţară. La concursul de gramatică „Sextil Puşcariu” organizat de Şcoala 25 au participat în cele 10 ediţii mii de elevi.

Pentru că nu au mai fost fonduri, concursul de gramatică nu s-a mai ţinut. Elevii săi participă în continuare la olimpiadele organizate de minister. Profesoara Mara Trofin este autor sau coautor a 18 cărţi de specialitate. „Această carte care pentru moment nu mai este în librării pentru că nu a mai fost reeditată în ultimii patru ani „Pronumele pe înţelesul tuturor” pentru că pronumele este cel mai greu capitol din gramatică şi pentru că la orice evaluare judeţeană, naţională pronumele este subiectul de de partajare chiar şi la facultate subiectul cu pronumele este cel care arată că elevul ştie gramatică”, a mai spus Mara Trofin.

• Profesori braşoveni, recunoscuţi la nivel naţional

Mara Trofin spune că mulţi profesori braşoveni sunt recunoscuţi la nivel naţional ca foarte buni autori de manual şi culegeri  – Florin Şindrilaru, Alexandru Muşina, Mircea Moţ, Cezar Boghici, Mariana Ionescu, Luminiţa Cocoş. A fost implicată şi în  două proiecte al şcolii la care predă. Primul dintre ele, intitulat „Jobs” este realizat împreună cu o echipă de profesori de la o universitate din Zurich, Elveţia şi îşi propune să îi înveţe pe elevii de clasa a VII-a să se orienteze corect spre meseria care li se potriveşte. Al doilea a fost finanţat de Fundaţia Soros  şi a fost un program after school pentru copiii ai căror părinţi sunt în străinătate şi care provin din familii cu venituri mici. Mara Trofin are în lucru alte proiecte legate de manualele scolare, iar când are timp liber îi place să se plimbe şi să se întâlnească cu prietenii.

Comentarii

Ultimă oră