Sari la conținut

Programul complet al moaştelor aduse în premieră la Braşov

Moaştele a patru sfinţi  au fost aduse săptămâna trecută în premieră în România din Grecia.  După ce au trecut prin oraşele Mediaş, Sibiu şi Cluj Napoca acestea vor fi timp de cinci zile şi la Braşov. Este vorba de Moaştele Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, ale Sf. Apostol şi Evanghelist Matei, ale Sf. Arhid. Ştefan, ale Sf. Muc Varvara de la Schitul românesc Podromu (Sfântul Munte Athos).

Aprobările au durat trei ani

Iniţiativa aducerii Sfintelor Moaşte în România aparţine Asociaţiei „Muntele Athos – Schitul Prodromu“. Mircea Vescan, preşedintele asociaţiei, spune că a fost nevoie de o aprobare specială de la Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol pentru a putea scoate Sfinte Relicve din Schitul Prodromu, demersurile durând trei ani. Pe toată durata vizitei în  România,  moaştele  vor fi  însoţite de părinţii ieromonahi Serapion şi Daniil şi de către ierodiaconul Iustinian, de la Schitul românesc Prodromu. Credincioşii spun că moaştele acestor sfinţi pot face minuni, vindecându-i pe cei cu probleme sufleteşti şi trupeşti.

La patru biserici din Braşov

După un periplu pe la Mediaş, Bazna, Sibiu şi Cluj, joi, 15 septembrie, credincioşii vor putea să se reculeagă şi să cinstească Sfintele Relicve la biserica  „Adormirea Maicii Domnului”  din Piaţa Sfatului. În zilele următoare vor fi duse la biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil", apoi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Răcădău şi la Biserica cu hramul „Sfântul Ioan” din Noua. Pelerinajul se va încheia în ziua de luni, 19 septembrie, când delegaţia se va întoarce în Grecia. „Sperăm ca cei care vor veni să cinstească moaştele să se gândească şi la călugării de la Schitul românesc de la Muntele Athos, sprijinind existenţa lui“, spune preotul Dănuţ Gheorghe Benga, protopopul Braşovului.


Căror sfinţi aparţin moaştele



Sfântul Ioan Botezatorul şi Înaintemergătorul Domnului. Este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Biserica a închinat Sfântului Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).
Sfîntul Apostol şi Evanghelist Matei. Era evreu de neam şi a fost unul din cei 12 Apostoli ai Domnului. El a scris cel dintai, ca martor de aproape, o istorie a vieţii şi faptelor lui IIisus Hristos. Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Matei în 16 noiembrie.
Sfântul Apostol Ştefan Întâiul-mucenic. A fost unul din primii convertiţi creştini dintre evreii greci, unul din primii şapte diaconi hirotoniţi de Apostoli şi primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomeneşte mucenicia Sfântului Ştefan în 27 decembrie şi mutarea moaştelor lui în 2 august, dar şi în 15 iunie odată cu Sfinţii Fortunat şi Ahaic.
Sfânta Muceniţă Varvara. A trăit pe vremea împaratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Fecioara credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei, Dioscur, un păgân care i-a şi pus capăt zilelor. După ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet şi a murit. Varvara este cunoscută ca patroană spirituală a minerilor, geologilor, arhitecţilor, artileriştilor, pirotehniştilor şi prizonierilor. E prăznuită în data de 4 decembrie.


PROGRAMUL SFINTELOR SLUJBE la Braşov




JOI, 15 septembrie 2011, ora 13 - primirea Sfintelor Moaşte, a delegaţiei de Părinţi ce le însoţesc şi întâmpinarea lor de un sobor de preoţi şi credincioşi în Piaţa Sfatului la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cetate Braşov. Se va continua cu slujba de Te-Deum şi Acatistul Tuturor Sfinţilor. Sfintele Moaşte vor sta în această biserică până vineri, 16 septembrie, ora 12.00.

   Ora 17 – Vecernie şi Acatistul Sf. Ioan Botezătorul

Vineri, 16 septembrie 2011, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cetate Braşov

   Ora 8.00 – Utrenie

   Ora 9.00 – Acatistul Sf. Arhid. Ştefan
   Ora 10.30 – Sf. Liturghie

VINERI, 16 septembrieora 12.00 -13.00 - plecarea delegaţiei cu Sfintele Moaşte de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cetate Braşov.

VINERI, 16 septembrie 2011,ora 13.30 - primirea delegaţiei cu Sfintele Moaşteşi întâmpinarea lor de un sobor de preoţi şi credincioşi la biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil – Braşov



VINERI, 16 septembrie 2011, la biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil

   ora 17.00 Acatistul Sf.Mc.Varvara

   ora 18.00 Sf. Maslu si Vecernie

SÂMBĂTĂ, 17 septembrie 2011,ora 06.30 - plecarea delegaţiei cu Sfintele Moaşte de la biserica Sfinşilor Arhangheli Mihai şi Gavriil - Braşov la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Răcădău Braşov

SÂMBĂTĂ, 17 septembrie 2011,ora 07.00 - primirea delegaţiei cu Sfintele Moaşteşi întâmpinarea lor de un sobor de preoţi şi credincioşi la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Răcădău Braşov

SÂMBĂTĂ, 17 septembrie 2011, la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Răcădău Braşov

   ora 8.00 Utrenia

   ora 9.00 Sf. Liturghie

   ora 10.00 Sf. Maslu

   ora 17.00 Sf. Maslu

   ora 19.00 Vecernie Acatistul Sf. Arhid. Ştefan

DUMINICĂ, 18 septembrie 2011,ora 06.30 - plecarea delegaţiei cu Sfintele Moaşte de la biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Răcădău Braşov la biserica „Sf. Ioan Botezătorul" din cartierul Noua Braşov

DUMINICĂ, 18 septembrie 2011, ora 07.00 primirea delegaţiei cu Sfintele Moaşte la biserica „Sf. Ioan Botezătorul" din cartierul Noua Braşov- şi întâmpinarea lor de un sobor de preoţi şi credincioşi

DUMINICĂ, 18 septembrie 2011, la biserica „Sf. Ioan Botezătorul" din cartierul Noua Braşov

   ora 8.30 Utrenia

   ora 10.00 Sf. Liturghie

   ora18.00 Vecernia

   ora 19.00 Acatistul Sf. Ioan Botezătorul

LUNI, 19 septembrie 2011, la biserica „Sf. Ioan Botezătorul" din cartierul Noua Braşov

   ora 8.30 Acatistul tuturor Sfinţilor sau Acatstul Sf. Ev. Matei

   ora 9.30 Sf. Liturghie

LUNI, 19 septembrie 2011 ora 12.00 plecarea delegaţiei din Muntele Athos împreună cu Sfintele Moaşte la aeroportul Otopeni

Comentarii

Ultimă oră