Sari la conținut

Proiectele Consiliului Județean cu fonduri europene

proiectele-consiliului-judetean-cu-fonduri-europene

Reprezentanții autorităților publice din municipiile și orașele județului Brașov și cei ai instituțiilor publice de sub autoritatea de Consiliul Județean au discutat marți cu specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, despre oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Județean, fiind prezidată de Simion Crețu, directorul general al ADR Centru, și de Mihail Veștea, vicepreședintele CJ Brașov.

Simion Crețu a prezentat stadiul implementării POR 2007-2013, având în vedere că termenul maxim de finalizare a proiectelor aferente acestuia este 31 decembrie 2015. La nivelul Regiunii Centru au fost contractate 492 de proiecte care totalizează 588,5 milioane de euro. Dintre acestea, au fost finalizate 294 de proiecte în valoare totală de 189,1 milioane de euro. La nivelul județului Brașov, din cele peste 300 de proiecte depuse s-au semnat 122 de contracte, mai mult de 30% din bugetul ADR Centru fiind accesat de autoritățile brașovene.

După trecerea în revistă a celor 12 axe prioritare ale POR pentru perioada de programare 2014-2020, participanții au cerut lămuriri cu privire la proiectele care ar putea fi eligibile, în condițiile în care primarii municipiilor și orașelor din județul Brașov și-au conturat deja un portofoliu de proiecte. Același lucru a fost realizat și la nivelul Consiliului Județean Brașov. „Am analizat toate axele care pot fi abordate de Consiliul Județean și de unitățile subordonate, în ideea de a identifica mai multe proiecte pe care să le dezvoltăm. Avem proiecte în stadii avansate și altele aflate în stadiu de propunere pe care vrem să le finanțăm în vederea pregătirii lor pentru bugetul pe anul 2015”, a spus Nicolae Săcuiu, directorul executiv al Direcției Resurse, Programe, Proiecte de Dezvoltare din cadrul CJ.

El a precizat că „pe axa prioritară 3 ne-am gândit să realizăm eficientizarea energetică a clădirii Spitalului de Copii, atât anveloparea, cât și sistemul de pregătire și distribuție a apei calde menajere și a agentului termic. Un alt proiect este eficientizarea energetică a pavilioanelor Spitalului de Boli Infecțioase. Pe axa prioritară 5 privind conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, vrem să sprijinim un proiect major la nivel județean, de consolidare și refacere a unui obiectiv de patrimoniu. Pe axa prioritară 6 am pregătit documentațiile pentru trei drumuri județene care fac legătura cu județele învecinate și am trimis la Alba Iulia fișele lor de proiect. Pe axa prioritară 8 dorim reabilitarea, consolidarea și dotarea corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Separat, dorim dotarea cu echipamente a staționarului central al Spitalului Clinic Județean de Urgență, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Copii, precum și organizarea și dotarea unui ambulatoriu integrat la Spitalul de Boli Infecțioase. De asemenea, pentru Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ne propunem modernizarea corpului vechi care în cazul în care nu se va realiza pe proiectul Ministerului Sănătății finanțat prin Banca Mondială, atunci dorim să-l realizăm prin POR. Pe partea de infrastructură de asistență socială ne propunem să facem două locuințe de tip familial și două locuințe protejate în cadrul Complexului de Reabilitare Școlară Brădet-Săcele”.

Comentarii

Ultimă oră