Există oare o carte care să ne taie respirația de îndată ce citim coperta din spate? Există oare o poveste care să pătrundă în profunzimile subconștientului uman fără a deveni o lectură tehnică și obositoare? Există oare vreun mod de a scăpa de amintirile dureroase care îți cutremură existența?
Dacă și tu îți pui aceste întrebări, ai ajuns la locul potrivit. Traume Ascunse, de Catherine Gildiner, este ceea ce ai căutat de-a lungul timpului pentru a obține toate răspunsurile de care ai nevoie şi nu numai. Lectura acestei cărți este esențială pentru oricine care caută o îmbinare a psihologiei şi literaturii, fiind una dintre puținele opere care reuşeşte să ne țină cu sufletul la gură.
Scrisă sub formă de roman şi ilustrând adevărurile fiecărui pacient (conversațiile reale dintre pacient şi psihoterapeut), vei avea impresia că devii o instanţă pasivă pe tot parcursul terapiei şi că, de fapt, poveștile lor devin povestea ta. Cinci pacienți, cinci victime, cinci eroi. Aceasta este prima mărturisire a lui Gildiner. Poate primul enunț care va rămâne cu noi mult timp după.
Călătoria lui Gildiner începe cu Laura, o tânără cu o voinţă de fier care nu doreşte să-şi împărtăşească trecutul, ci să scape de o afecțiune care după spusele pacientei „n-are de-a face cu nemernicii din viața ei”.
În continuare îl vom întâlni pe Peter, muzicianul care suferă de impotență din pricina detaşării emoționale care l-a protejat încă din copilărie și a cărui singur gest de dragoste primit în viață fusese „din partea unui muribund”.
Odată ce îl descoperim pe Danny, ne dăm seama că metodele terapeutice folosite până acum nu vor avea niciun efect în cazul de față. Fiind un nativ din triburile indiene nord-americane, conceptul de terapie se află în strânsă legătură cu cel de „a se amesteca”, ceea ce îi va imposibilita comunicarea cu Gildiner până când aceasta va face ceva considerat „neortodox”.
Dacă ați crezut că cruzimea umană s-a terminat odată cu povestea lui Danny, nici nu ştiţi ce vă aşteaptă cu Alana, femeia care ascultă casete în replay ce emit o singură voce. Singura pacientă care consideră că este inteligentă doar pentru că „ceilalți nu sunt capabili de nimic”.
Ultimul erou din această carte este Madeline, o tânără de succes, o pacientă care s-a prezentat mult timp după ce Gildiner a decis să-și abandoneze cariera. De ce a primit-o atunci? Oare și psihoterapeuții se pot lăsa păcăliți de propriile emoții? Sau mai bine spus „contratransferuri”.
Dacă doreşti să afli răspunsul, nu lăsa timpul să zboare şi afunda-te în lectura acestor poveşti de viață. Cu siguranță nu vei regreta!