La data de 1 septembrie 2019, Jandarmeria Română celebrează 126 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, „sărbătoare de o mare încărcătură emoţională, un moment ce evocă gloriosul trecut şi impresionantul prezent al acestei arme”, după cum a precizat Cristian Elly Paliştan, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov.
Momentul va fi celebrat cum se cuvine la Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean pregătind o serie de activităţi cu scopul de a păstra viu trecutul instituţiei.
Manifestările nu vor ocoli Râşnovul, unde, în parteneriat cu Primăria, va fi organizata în seara zilei de 1 septembrie 2019, începând cu ora 21.00, o retragere cu torţe. Traseul porneşte de la Troiţă (de la capătul străzii I.L. Caragiale), va continua pe străzile Mihai Eminescu, Uzinei, Mihai Viteazul, Piaţa Unirii, Republicii, va trece prin faţa sediului Jandarmeriei Râşnov şi se va încheia la Unitatea Militară.
Toate acestea au loc şi în contextul Centenarului Jandarmeriei în Transilvania.
Puţină istorie
În urmă cu 126 de ani, la 1 septembrie 1893, a fost instituit un corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, Jandarmeria Rurală. Meritul pentru înfiinţarea Jandarmeriei Rurale îi revine guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea asupra Jandarmeriei Rurale. Actul normativ prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare, practic neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei operative complexe şi nu corespundeau instituţiilor unui stat european modern, punându-se deci accentul atât pe menţinerea ordinii şi garantarea siguranţei publice, cât şi pe aplicarea legilor. S-a introdus astfel principiul de ordine în aplicarea legii, constând în aceea că, prin calitatea de militari, jandarmii reprezentau însăşi autoritatea statului român.