Consumul unor alimente precum migdalele, afinele, merele, taratele de orez sau caisele poate contribui la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, potrivit cercetatorilor italieni de la Universitatea din Napoli. O politica mai sustinuta de preventie, care sa puna accent pe controlul factorilor de risc (hipertensiune arteriala, obezitatea, fumatul etc) este insa elementul cheie de care este nevoie pentru a reduce incidenta accidentelor vasculare cerebrale, care, in Romania, reprezinta principala cauza de mortalitate.
“Accidentele vasculare cerebrale reprezinta o problema majora de sanatate in intreaga lume, acesta situandu-se intre primele trei cauze de deces in tarile industrializate.. In plus, la nivel mondial, sechelele la supravietuitorii acestor accidente reprezinta principala cauza de invaliditate motorie la populatia adulta. Si aici nu ne referim numai la paralizie, ci si la tulburarile cognitive si la evolutia spre dementa. In Romania, accidentul vascular cerebral este o problema mult mai mare, pentru ca reprezinta principala cauza de mortalitate”, declara dr. Dan Bentia, medic specialist neurochirurg.
Dr. Benția mentioneaza ca pe langa unele masuri de prevenire cum sunt tinerea sub control a greutatii si a colesterolului, monitorizarea tensiunii arteriale, renuntarea la fumat, miscarea, renuntarea la contraceptive , daca prezentati risc de accident vascular cerebral, unele alimente pot contribui la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale.
Astfel, migdalele contin cantitati mari de vitamina E si alte minerale, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rãu și menține un flux sanguin sanatos in organism. Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantã, datorita concentratiei mari de antocianina, care ajutã la prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vascular cerebrale, prin reducerea acumularii de colesterol rau. De asemenea, merele sunt bogate in quercetinã, care protejeaza creierul. Aceste fructe conțin, de asemenea, cantitati mari de antioxidanti si substante chimice care ajuta la protejarea celulelor din intreg corpul, în special din creier și inima. Pesti precum somonul si tonul, conțin cantitãți mari de omega 3 si 6, acizi grasi care pot ajuta la reducerea colesterolului din artere și vasele de sânge din creier. Și caisele se numara printre alimentele care pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare-cerebrale, precum si la protejarea inimii si a ochilor. Beta-carotenul anterior poate ajuta la scãderea nivelului de colesterol rãu în artere, reducând astfel riscul bolilor de inima si accidentului vascular cerebral. Fructul de kiwi contine cantitati mari de vitamina C, potasiu, magneziu si antioxidanti, ssubstante bune pentru inima si sistemul imunitar, precum și pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Cantitatile mari de omega 3 si 6, de acizi grasi si de fibre dietetic nutritive nutritive, care contribuie la niveluri mai scãzute de colesterol în artere și reduc riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral fac si din taritele de orez un aliment benefic pentru sanatate.
Din nefericire, eforturile care se fac pentru prevenirea afectiunilor vasculare cerebrale sunt insuficiente. “In Romania, mortalitatea si incidenta bolilor vasculare cerebrale sunt net mai mari fata de tarile mai dezvoltate. Asta, atat din cauza lipsei preventiei, cat si a tratamentului prost. Principala cale de a scadea numarul acestor nenorociri determinate de bolile cardiovasculare ar fi aceea de a interveni asupra factorilor de risc - hipertensiunea arteriala, obezitatea, consumul de sare, fumatul. De asemenea, sunt necesare depistarea precoce si stabilirea tratamentului adecvat in cazul diabetului zaharat, care este un factor major de risc. Urmatorul pas consta in instituirea unor tratamente specifice, precum tratamentele anticoagulante, antitrombotice si modificarea eventuala a tratamentului antihipertensiv”, precizeaza dr. Dan Benția.
In ceea ce priveste regimul alimentar, trebuie sa respectati urmatoarele recomandari pentru a preveni accidentele vascular cerebral:
· Consumati mai putine grasimi pana la 40-70g pe zi. Expertii sunt de parerea ca din consumul total de calorii zilnic, doar 20% trebuie sa provina din grasimi.
· Este de preferat consumul de grasimi ce provin din ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de masline, si ulei de soia, migdale, alune.
· Tineti minte ca pestele, carnea si carnea de pasare sunt surse bune de proteine, dar contin si grasimi. Ar trebui sa cosumati carne macra, portii nu mai mari de 90-120g pe zi. Consumati carnea de pasare fara piele si consumati peste de cel putin 2 ori pe saptamana.
· Consumati linte, mazare si fasole de orice fel.
· Consumati maxim 3 galbenusuri de ou pe saptamana. Iar atunci cand consumati galbenus de ou, reduceti consumul altor alimente bogate in colesterol.
· Consumati lapte si lactate cu putine grasimi.
· Este de preferat consumul de paine neagra si paine din cereale integrale, paste din cereale integrale si orez brun.
· A trebui sa consumati cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. Consumati avocado si masline in moderatie.
· In ceea ce priveste bauturile, este de preferat consumul de apa si de lichide cu putin sau fara zahar. Consumul de alcool trebuie limitat la 2 bauturi pe zi (1 bautura insemnand 340ml bere, sau 120ml vin, sau 25ml spirtoase). Evitati consumul de alcool daca sunteti supraponderali sau daca aveti hipertensiune.
· La desert, incercati sa consumati un fruct proaspat, jeleu, crema din lapte degresat, iaurt de fructe.
Pe grupe alimentare, evitati consumul de:
Grasimi si uleiuri: unt, margarina, prajeli, nuca de cocos, maioneza.
Carne: carne grasa de vaca, porc sau miel, semipreparate, organe interne, carne la conserva, fast food, prajeli.
Lactate: lapte integral, lapte condensat, smantana, inghetata, branza.
Paine si cereale: paine alba, chifle, cereale pentru micul dejun cu mult zahar, produse de patiserie.