România e pe ultimul loc din Europa la capitolul inteligenţă. Conform celor mai recente studii se pare că majoritatea conaţionalilor noştri sunt cel mai puţin inteligenţi din toată Europa, motiv pentru care ţara noastră se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte nivelul mediu al IQ-ului. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David.
Am intrat pe blogul eminentului profesor Daniel David şi am constatat că ştie care e problema dar nu se poate abţine. Zice domnia sa că, de exemplu, la noi în licee se predau chestii care se dau în anii terminali pe la universităţile din SUA. Asta face ca doar olimpicii să asimileze aceste cunoştinţe în timp ce restul elevilor vor prefera să le ignore. Ba chiar sunt îndreptaţi spre pseudo şi nonştiinţe. Mai departe dl. David, povesteşte că sunt prin universităţi profesori şi studenţi cu probleme de logică şi epistemologie. Şi-aici ajungem la problema de bază. Cuvântul ăsta, epistemologie, e mişto al dracu, l-am citit în cursul unui maestru al semioticii româneşti al cărui nume nu vreau să-l rostesc pentru că omul foloseşte nişte cuvinte atât de complicate în cursurile sale încât cu greu îţi dai seama că e, în general, ilogic.
Am avut ocazia să-l ascult „live” pe însuşi Umberto Eco, profesor la universitatea Alexandria, nu aia din Teleorman ci aia din Italia. Acest gagiu, despre care e posibil să fi auzit întrucât a scris Numele Trandafirului, cartea aia după care s-a făcut un film cu Sean Connery, e considerat o somitate în materia numită semiotică. N-are rost să vă povestesc ce mişto e tipul, ci doar ce fain putea să vorbească. Practic, vorbea despre ceva gen revoluţiile culturale din secolul 16 din statele germane în cuvinte atât de simple încât şi un fotbalist ar fi înţeles despre ce e vorba.
Pentru că lui Eco îi place materia pe care o predă, îi place şi să povestească altora despre minunăţiile ştiinţei sale. Profesorii români preferă să bage materie pe gât copiilor ca uruiala pe gâtul raţei, în speranţa că iese fois gras în cele din urmă. Chestia cu „epistemologia” e un sindrom. Orice profesor român are tendinţa asta de a nu se adresa decât unui auditoriu academic. El vorbeşte pentru elite, el predă bastarzilor lui Ferdinand de Saussure (Dumnezeul facultăţilor de filologie), uitând că poate cineva a venit acolo să înveţe ceva nu să vadă un personaj trist cum se dă mare.
Mda, prima reacţie când cineva face un balet penibil de-ăsta e să-l ignori. Apoi de duci la vrăjitoare, ea vorbeşte pe limba ta. de Ovidiu Eftimie