Sari la conținut

Va spune ceva data de 15 noiembrie 1987? Pentru unii este doar o simpla  data in calendar, pentru altii o pagina importanta in manualul de  istorie, un moment de referinta pentru posteritate, un act de curaj  nebun in fata unei dictaturi represive care devenea din ce in ce mai  greu de suportat si luminita de la capatul tunelului(democratiei) era  intr-o eclipsa totala.    Ziua de 15 noiembrie 1987,  o zi de duminica, in care plebea mioritica  era chemata sa-si dea votul unicului candidat comunist, o mascarada  regizata, o simpla formalitate si un gest civic lipsit de importanta,  jocurile politice fiind deja facute, castigatorul cursei  electorale(sic!) fiind  cunoscut inainte ca stampila sa legifereze  candidatul la rangul de cetatean,cu trese politice, al protipendadei  comuniste.

Ca de obicei in acea perioada se lucra sase, chiar sapte zile pe  saptamana, chipurile, sa realizam planul, in timp ce salariile  erau  macelarite si taiate cu pana la 40%...aducand la disperare si totala  deznadejde pe cei 25 de mii de angajati ai Intreprinderii de  Autocamioane, Steagul Rosu Brasov.

Cutitul ajunsese la os si pe la colturi tot mai multi isi manifestau  oprobriul si scarba fata de conducera comunista in frunte cu al sau  dictator, Ceausescu. In acea zi de duminica, inevitabilul s-a produs si  mamaliga a explodat.

Ca participant activ la Revolta Anticomunista din 15 Noiembrie 1987,  va voi prezenta evenimentele din acea zi, asa cum le-am perceput si  simtit eu la vremea respectiva:

Eram un tanar care d-abia terminase armata si eram angajat al sectiei  410 (Scularie) si ca toti ceilalti angajati ai Intreprinderii de  Autocamioane,  „fluturasul" cu chenzina, imi fusese „alterat"serios, pe  15 noiembrie ma uitam la „lichidare" si aveam 800 de lei in minus...la  un salariu de 2500 de lei... pe langa mizeria, frigul si cozile  interminabile pentur o bucata de carne sau pentru un litru de lapte.

In jurul orei sapte dimineata, am ajuns la locul de munca si trecand  prin fata sectiei 440 (Matrite) am vazut adunati si foarte nervosi un  grup de zeci de muncitori care fluturau „ fluturasii" cu salariul  ciuntit, exprimandu-si nemultumirea si indignarea prin decibeli  puternici care se puteau face  auziti  pana la poarta uzinei.

Ceea ce nu stiam era ca revolta mocnea inca din noaptea de 14  noiembrie, cand schimul III incetase munca si isi manifesta  nemultumirea; in dimineata zilei de 15 noiembrie,  scanteia avea sa  explodeze si sa culmineze cu marsul catre Comitetul Judetean al  PCR-ului.

In jurul orei opt dimineata, ies si eu impreuna cu mai multi colegi  in fata sectiei si ne indreptam spre cei de la sectia 440, unde venise  un director economic,  care incerca sa calmeze spiritele,insa,  muncitorii erau deja la saturare si nu mai vroiau sa auda limbajul de  lemn cu promisiuni goale si explicatii marxist-leniniste si au inceput  sa-l imbranceasca pe director si unul dintre muncitori chiar ii daduse  una peste bot...

Deja ne adunaseram cateva sute de muncitori si inca mai ieseau si din  alte sectii...s-a format o multime care intra din sectie in sectie cu  mesajul:"Veniti cu noi!" Revolta incepuse!

Luat de val m-am alaturat muncitorilor care dupa ce si-a ingrosat  randurile au decis sa se indrepte   spre „Palat"(administratia  uzinei)...acolo,  muncitorii revoltati au spart mai toate geamurile  cladirii...

Multimea revoltata si nervoasa  se intreba ce are putea face pentru  ca mesajul lor sa poate fi receptionat...cineva a strigat:" Haideti la  Comitetul Judetean!"...idee care a fost imediat impartasita de cei  prezenti, astfel incat coloana protestatarilor a  decis sa paraseasca  uzina, moment in care  cativa dintre muncitori au luat cu ei si cateva  steaguri tricolore care erau atarnate la poarta uzinei.

Odata ajunsi in fata spitalului judetean s-a cantat "Desteapta-te  romane!", ceea ce a descatusat oamenii de refularea si tribulatiile care  ii macinau de peste 20 de ani... si ca din senin a urmat „cireasa de pe  tort":  "Jos Ceausescu!"

Mii de oameni, printre care elevi si studenti, aveau in sfarsit  curajul sa protesteze si sa se alature coloanei „Stegarilor"... un  sprijin deosebit de important care a facut ca  protestul, initial  social, sa devina unul  politic...s-a ajuns de la „Vrem banii nostri"  sau „Vrem caldura si mancare" pana la: „ Jos comunismul!" si „Jos  Ceausescu!, o idee politica care nu a stat la baza declansarii acestei  revolte spontane. Sincer, mie nu imi venea sa cred ce se intampla  atunci, ma frecam la ochi si la urechi si eram  total siderat...sa  strigi „Jos Ceausescu" intr-un stat atat de dictatorial cum era Romania,  era ceva ce nu se mai auzise...mai auzisem vag atunci, ca in anul 1977  avusese loc o revolta in Valea Jiului, dar cred ca manifestatia din 1987  a fost mai ampla si a avut un rasunet si un impact mult mai puternic,  zdruncinand din temelii sistemul comunist.

Dupa estimarile de atunci, se pare ca au fost in jur de 15-20 de mii  de protestatari , care anesteziati de frigul din casa ,de lipsa de  mancare si de taierile salariale, au indraznit sa se ia la tranta cu  sistemul comunist si sa-l puna la zid, strigand:"Jos Comunismul!"

Ajunsi in fata Comitetului Judetean, sediul comunist a fost devastat,  s-au spart geamuri, s-a aruncat cu banane, portocale( ceea ce romanul  de rand vedea o data pe an) cu telefoane...si intr-un final cineva a  aruncat si portretul lui Nicolae Ceausescu aflat undeva sus la ultimul  geam...in prealabil, cativa dintre colegii mei l-au luat la tinta cu  oua, dar in momentul cand tabloul a fost aruncat, lumea era in delir,  parca fusesera izbaviti de o tiranie care nu se mai termina....tabloul a  fost rupt in bucati si a fost incendiat in uralele multimii extaziate  la vederea acestui gest unic, nebunesc, dar cat se poate de real.

Nu exista un organizator, un lider care sa incerce sa organizeze  multimea si, eventual, sa intializeze un dialog cu cei de la conducerea  Comitetului Judetean de Partid, in care sa fie prezentate nemultumirile  muncitorilor. Pur si simplu a fost o revolta spontana, declansata pe  neasteptate,in urma taierilor de salariu care nu pareau sa mai aiba  sfarsit. Nimeni nu stia ce deznodamant va avea aceasta revolta, probabil  adrenalina de moment ne blocase simtul realitatii si frica disparuse  total.

Realitatea avea insa sa fie alta...dupa vreo doua ore de devastare a  Primariei in uralele celor de pe gazonul din fata Primariei...militia si  scutierii isi fac aparitia si se desfasoara...fiecare fuge cum  poate..fortele de represiune intervin brutal si pun capat revoltei.

Am revenit seara sa vad ce se mai intampla... totul era incercuit si  se lucra de zor la repararea geamurilor sparte si la curatirea spatiului  verde din fata Primariei. A doua zi dimineata, totul arata ca nimic nu  s-ar fi intamplat.

Alta era  insa, situatia in uzina, unde aveau loc sedinte  extraordinare  de UTC si de Partid in fiecare zi, ocazie cu care se  infiera actiunea manifestantilor si se condamnau acei care au luat parte  la aceste acte de „huliganism". Cei care au fost arestati atunci, au  fost anchetati, batuti si torturati groaznic in beciurile militiei si  securitatii din cauza carora unii  s-au ales cu boli degenerative.

Dupa fiecare sedinta de acest gen, mai disparea cate unul dintre noi,  fiind luat si anchetat, iar apoi chiar deportat in afara judetului. Am  avut colegi de munca, printre care chiar secretarul UTC din acel timp,  Eugen, care fusese arestat si deportat in alt judet...

Unul dintre colegii mei, un bun prieten, Postolachi Florin,  Presedintele Asociatiei 15 noiembrie, a fost si el arestat,  anchetat si  batut de securisti, acum este deputat in Parlamentul Romaniei.Chiar  daca ne lega o prietenie deosebita, niciodata nu mi-a dat detalii despre  clipele petrecute in beciurile militiei, aceste momente marcandu-i  toata viata si de aceea ii era greu sa-si reaminteasca si sa povesteasca  prin ce a trecut...mi-a spus insa ca a fost batut rau, dar nu a vrut sa  intre in amanunte.

„Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii  arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit  asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un numar  de 61 de muncitori si schimbând locurile de munca ale altor 27 de  persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate în sediile Militiei  si Securitatii din Brasov si Bucuresti".(http://www.15noiembrie1987.ro/istoric.php).

Cei deportati s-au reintors la inceputul anului 1990 si au fost  reangajati la vechiul lor de munca si  fiecaruia dintre ei le-a fost  repartizat un apartament in Centrul Civic al Brasovului. Nu stiu daca  acum mai sta careva dintre ei acolo, multi dintre ei  au vandut  businesurilor care s-au dezvoltat acolo...

In amintirea zilei de 15 noiembrie 1987, in fiecare an, pe 15  noiembrie se organizeaza  Crosul „15 Noiembrie"- traseul de 5 kilometri  al crosului rememorand drumul dintre uzina "Steagul Rosu" (Roman SA) si  Comitetul Judetean de Partid (actuala Prefectura), parcurs de masa de  manifestanti anticomunisti în noiembrie 1987.

Cati isi mai amintesc de momentul 15 noiembrie 1987? Oare a meritat  sacrificul celor care atunci, si-au riscat efectiv viata si au dat  dovada de un curaj nebun, iesind pe strazi si scandand lozinci impotriva  lui Ceausescu? Sa nu-i uitam pe cei 61 de muncitori deportati si pe cei  300 de arestati si anchetati care au fost supusi terorii si chinurilor  din beciurile Militiei si Securitatii.

Eu, unul, ca brasovean si ca participant la evenimentele din 15  noiembrie 1987 nu pot uita aceasta zi istorica  si prin acest articol  vreau sa imi exprim respectul si aprecierea pentru cei 61 de muncitori  deportati( dintre care 12 nu mai sunt printre noi) si pentu cei 300 de  arestati si anchetati care au suferit de pe urma revoltei de la  Intreprinderea de Autocamioane. Revolta de la Steagul Rosu a fost bomba  cu efect intarziat care avea sa explodeze doi ani mai tarziu,cand  Revolutia din decembrie 1989  avea sa-l detroneze pe dictatorul  Ceausescu si sa dea sperante unei vieti mai bune, care, din pacate,  pentru multi nu s-a adeverit.

Sa nu uitam  momentul 15 noiembrie 1987,  ziua cand frica a fost  invinsa  si pusa la respect de catre 15 mii de oameni curajosi, care au  indraznit sa-l infrunte pe dictator si sa arunce cu oua in tabloul  lui  Ceausescu atarnat pe frontispiciul cladirii Comitetului Judetean si sa  strige:"Jos Ceausescu!"  de Viorel Vintila

Comentarii

Ultimă oră