Șapte ONG-uri vor să organizeze evenimente ,,verzi” pe perioada desfășurării FOV
Școala pământului, ateliere de învățare a mersului pe bicicletă, lansarea unei aplicații privind amprenta de carbon a fiecăruia dintre noi sunt câteva dintre proiectele propuse pentru finanțare.
La începutul lunii septembrie, Brașovul va fi nu doar gazda uneia dintre cele mai importante dezbateri pe probleme de mediu din România, ci și gazda unei serii de evenimente care au ca scop conștientizarea brașovenilor și turiștilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în reducerea poluării.
Parte dintre aceste evenimente sunt organizate de Municipalitate, iar o altă parte, foarte importantă, reprezintă contribuția organizațiilor neguvernamentale la Forumului Orașelor Verzi, în baza unei cofinanțări oferite de Primărie, prin ghidul de finanțare FOV.
Săptămâna trecută a fost termenul limită pentru depunerea solicitărilor de finanțare, 7 organizații exprimându-și dorința de a organiza evenimente în perioada desfășurării FOV. Dintre cele 7 propuneri, 6 au intrat în etapa de evaluare a proiectelor, iar o singură propunere a fost declarată neeligibilă.
Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.
"Ne dorim ca Brașovul să devină Capitala Verde a României și pentru ca acest lucru să fie posibil, vrem să inspirăm pe toți actorii sociali din Brașov să contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv. Prin urmare, municipalitatea Brașov a inițiat discuții cu mediul de business, societatea civilă, precum și cetățenii, pentru ca în toamnă Brașovul să fie gazda celui mai mare eveniment de sustenabilitate de mediu din România și, în viitor, din Europa de Sud-Est. În acest moment suntem în etapa în care evaluăm cele șase proiecte propuse de ONG-uri, propuneri de evenimente care să aibă loc în timpul forumului, mai exact, între 6 și 12 septembrie, și, în paralel, municipalitatea lucrează pentru ca în toamnă să putem să punem în aplicare acele măsuri care încep cu adevărat tranziția spre verde. Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să contribuie cu idei, proiecte, evenimente, pentru ca Brașovul să devină orașul pilon pentru tranziția către verde“, a declarat Nicoleta Cîrjan, coordonatorul FOV.
Pentru a beneficia de finanțare, proiectele trebuie să:
- corespundă domeniilor apelului de proiecte (sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și schimbări climatice);
- să se înscrie în cel puțin una dintre ariile tematice ale evenimentului FOV (Mobilitate și transport alternativ, Managementul deșeurilor, Spații verzi și reconversie urbană, Calitatea aerului, Energie regenerabilă);
- să se desfăşoare strict în Municipiul Braşov, în perioada 6-12 septembrie 2021;
- să fie inovatoare în atingerea obiectivelor de informare, educare și conștientizare a publicului cu privire la temele apelului de proiecte;
- să respecte principiile unui eveniment sustenabil din punctul de vedere al respectării normelor de mediu.