Anul acesta avem o producţie foarte bună la legume. S-au făcut atât de multe că s-au prăbuşit preţurile. Probabil pentru prima dată în ultimele două decenii, ţăranii vând totul cu un leu kilogramul. Practic, nu-şi scot nici cheltuielile pentru seminţe, insecticid sau transport. Singurele mulţumite sunt gospodinele care pleacă de la piaţă cu sacoşa plină, scrie stirileprotv.ro. Toată materia primă e mai iefină cu până la 50% faţă de începutul lui septembrie. Lucru pe care îl confirmă de altfel şi Institutul Naţional de Statistică. În schimb unii comercianţi lasă legumele să se strice. De pildă producători din Brăila, unde sfecl e 30 de bani, varz nu e mai puţin de 40 de bani, iar morcovul, ceapa şi vinetele costă 50 de bani, preferă să îşi abandoneze legumele pe câmp. Oficialii nu au uitat că în orice sistem agricol eficient este nevoie de depozite frigorifice. Culmea e că ministrul agriculturii spune că finanţare există. " Vom finanţa cu prioritate aceste depozite. Sunt spre finalizare capacităţi de 250.000 de tone", a spus Valeriu Tabără. În realitate însă marfa care nu se vinde, ajunge în containere de gunoi şi nu în depozite, aşa cum ar trebui. Doar în en gros-uri există hale cu sisteme de răcire, iar acolo preţul de închiriere este prohibitiv. Este aşadar un aspect trist dacă ne gândim la munca ţăranilor.