Specialiştii britanici au făcut un plan de bătaie pentru a ne întări sistemul imunitar. Conform experţilor, citaţi de ziarul Click, sănătatea ţine de gesturile mărunte care ne fac mai puternici.
Iată cele 10 sfaturi de aur pentru acest sezon.
1. Duşuri reci-calde. Schimbarea bruscă de temperatură corporală, din fiecare dimineaţă, activează sistemul imunitar şi îl face să reziste în faţa infecţiilor, crescând numărul limfocitelor şi al monocitelor.
2. Sexul. S-a demonstrat ştiinţific faptul că sexul regulat şi des creşte considerabil numărul celulelor imunitare IgA din sânge. Un lucru e sigur: nu faceţi febră şi nu luaţi gripă uşor, dacă faceţi sex.
3. Distanţa. Este foarte important să menţineţi o distanţă de minimum 50 cm de colegii care tuşesc. În schimb, mângâiaţi-vă partenerul. Asta scade cortizolul şi scăpaţi de stres.
4. Socializaţi. Ieşirile cu prietenii vă fac mai rezistenţi la viroze. Cei care ies la băute au trecut deja printr-o răceală şi vă expun la o cantitate redusă de microbi. Asta întăreşte corpul.
5. Muzica. Ştiaţi că melodiile lui Justin Bieber, Kylie Minogue sau ale trupei Queen activează celulele sistemului imunitar şi le pun în poziţie de apărare contra virusurilor?
6. Sport. Atunci când răcesc, Gwyneth Paltrow şi Jennifer Aniston se duc la masaj, aleargă pe bandă şi fac şedinţe lungi de saună. Scăpând de nervi, alungaţi bolile.
7. Relaxare. Un nivel redus de stres face bine pentru că vă ţine în priză. Însă nu uitaţi ca, cel puţin 30 de minute pe zi, să le dedicaţi întru totul relaxării pentru a vă elibera creierul.
8. Plimbă câinele. Compania unui câine face cât 10 medicamente. Datorită câinelui sistemul imunitar se îmbogăţeşte cu celule de tip IgA, răciţi extrem de rar şi vă vindecaţi repede.
9. Ieşiri în natură. Majoritatea pericolelor sunt în aerul din interior (serviciu şi acasă). Fitoncidele, chimicalele eliberate de plante pentru a scăpa de insecte, fac bine inclusiv oamenilor.
10. Somn. Organismul are nevoie de 7,5 până la 9 ore de somn. Pentru a rezista în faţa bolilor, aveţi nevoie de un regim diurn-nocturn echilibrat şi armonizat.