Inima este motorul organismului nostru şi trebuie să avem grijă de ea în fiecare zi. Stilul nostru de viaţă s-a schimbat enorm în ultimii ani: stresul uriaş şi dieta nesănătoasă au devenit duşmanii noştri de temut. Una dintre consecinţele importante ale acestor schimbări este creşterea numărului de boli cardiovasculare, boli care sunt, de multe ori, fatale. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza afecţiunilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030 se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza unor astfel de afecţiuni.
“Bolile de inimă, ca orice boală, apar pe fondul unui dezechilibru între două tipuri de factori: factorii de risc şi factorii de protecţie. Pentru bolile de inimă, factorii de risc sunt ereditatea, sedentarismul, fumatul, colesterolul, stresul, iar printre factorii protectori se numără mişcarea cardio, dieta, regimul de viaţă echilibrat, alimentaţia, relaxarea. Femeile sunt mai echilibrate, au mai mulţi factori protectori decât factori de risc. De aceea, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât la bărbaţi”, este de părere dr. Gabriela Cozmanciuc, chirurg cardiovascular la spitalul de Cardiologie Clinicco Braşov.
În România, spre deosebire de Occident, debutul bolilor este mult mai precoce, tocmai din cauza stilului de viaţă şi a stresului. Este foarte important de ştiut că, în momentul în care am trecut de 35 de ani trebuie să facem o „revizie tehnică“ periodic, măcar din zece în zece ani.
“Sunt mai mulţi factori principali de risc ai bolilor cardiovasculare. În primul rând, fumatul, pentru că multiplică, de patru, cinci ori, riscul cardiovascular: schimbă metabolismul lipidic, schimbă vâscozitatea sângelui, schimbă foarte multe elemente în homeostazia colesterolului. Al doilea factor este sedentarismul. Al treilea factor ar fi stresul. Cu cât este stresul mai mare, cu atât oamenii se apucă mai uşor de fumat şi de băut. Apoi, alimentaţia. Dacă vă uitaţi la masa noastră tradiţională de Paşti şi de Crăciun, găsiţi foarte multă grăsime, foarte mulţi carbohidraţi – pâine, cozonac, prăjituri – şi puţine legume. Trebuie să mâncăm de toate, da, şi carne, dar într-un raport care este mai bun pentru sănătatea noastră. Noi ca popor avem factorii de risc prezenţi în viaţa de zi cu zi prin tradiţie”, mai spune dr. Gabriela Cozmanciuc, chirurg cardiovascular la spitalul de Cardiologie Clinicco Braşov.
Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov
Cardiologie Intervenţională
Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
Chirurgie cardiovasculară
Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
Internări Clinicco: 0733 008 195
E-mail: cardiologie@clinicco.ro
http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie