În fiecare 29 octombrie se marchează Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Cele mai
recente studii arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rîndul grupei de vîrstă de 20-64 de ani în ultimele două decenii.
Accidentul vascular cerebral este o boală non-transmisibilă, dar care a devenit tot mai frecventă, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci cînd un vas de sînge (o arteră) care furnizează sînge la nivelul unei zone a creierului se sparge, provocînd hemoragie, sau este blocat de un cheag sangvin, împiedicînd circulația sîngelui și oxigenarea creierului.
La nivel mondial, afecrează peste 15 milioane de oameni în fiecare an, dintre care aproximativ șase milioane mor iar alte cinci milioane rămîn cu un handicap permanent. Una din șase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieții și la fiecare șase secunde se pierde o viață din această cauză. Vîrsta persoanelor predispuse la AVC a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 și totodată a crescut numărul tinerilor care se confruntă cu această boală.
Atunci cînd un pacient întrunește toate condițiile de risc pentru a face un accident vascular cerebral, este fumător, are un părinte care a suferit un AVC, este hipertensiv, diabetic, supraponderal și duce o viață plinp de stress, are indicație de operație carotidiană, o operație relativ simplă care previne accidentul vascular cerebral.
“Operația de carotidă presupune o incizie de 5-6 centimetri, la nivelul gîtului, în lateral și durează o oră, o oră și jumătate. Se curăță artera carotidă de placă și se recalibrează lumenul pentru ca tubul să fie normal sau se înlocuiește complet tubul cu un alt conduct”, spune doctor Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiac și vascular la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov. “Post operator, pacientul se reintegrează în decurs de 2-3 săptămîni în familie și societate. Este o operație preventivă foarte eficientă, foarte populară în alte țări, care, odată facută, garantează pacientului că nu va suferi accidental vascular cerebral la care este predispus“.
Operația de carotidă are indicație atunci cînd pe examenul Doppler sau examenele complementare imagistice stenoza, adică îngustarea diametrului, este mai mare de 60-75%, indiferent de vîrstă. Operația va preveni o complicație majoră, potențial mortal, așa cum este AVC și va duce la îmbunătățirea calității vieții, atît pentru pacienții mai tineri, cît și pentru cei mai vîrstnici.
Mai multe detalii găsiţi aici
Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov
Cardiologie Intervenţională
Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
Chirurgie cardiovasculară
Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
Internări Clinicco: 0733 008 195
E-mail: cardiologie@clinicco.ro
http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie