De obicei nevoia ochelariilor de citit apare în jurul vârstei de 40 de ani, atunci când vederea devine înceţoşată în timpul cititului sau la folosirea calculatorului. Această problemă este presbiopia, o cauză comună a slăbirii vederii pe măsură ce oamenii avensează în vârstă.
În mod normal, ochii noştri pot focaliza detaliile fine datorită flexibilităţii cristalinului (lentila ochiului). Cu timpul, ochii îşi pierd această flexibilitate, făcând greoaie focalizarea corectă a detaliilor fine ale obiectelor ţinute la o distanţă mică. Este o componentă firească a procesului de îmbătrânire, şi afectează pe toată lumea.
Vederea înceţoşată şi celelalte semne ale presbiopiei.
Specialiştii au identificat anumite semne clare ale presbiopiei, şi anume:
• Nevoia de a îndepărta obiectele la lungimea mâinii pentru a le putea vedea clar
• Dificultatea de a vedea obiectele apropiate
• Vederea înceţoşată în timpul cititului
• Oboseala oculară, somnolenţă atunci când se desfăşoară activităţi ce implică detalii fine, ca de exemplu cusutul, scrisul sau lucrul la computer
• Dureri frecvente de cap
Pentru a alege perechea corectă de ochelari de citit este recomandabil să consultaţi un specialist. Astfel, problema dvs. va fi identificată corect, deoarece presbiopia poate fi asociată şi cu alte afecţiuni. Este adevărat că se pot achiziţiona şi ochelari pentru citit şi din farmacii sau drogherii, însă trebuie să ţineţi cont de faptul că acei ochelari sunt fabricaţi la o distanţă interpupilară standard (distanţa dintre pupilele fiecărui ochi), ceea ce poate conduce în timp la dureri de cap şi de discomfort în timpul cititului.
Este de asemenea important de ştiut că majoritatea dintre noi avem diferenţe în ceea ce privesc dioptriile dintre cei doi ochi, iar aspectul acesta nu se regăseşte în ochelarii prefabricaţi, de aceea este foarte important să mergeţi la un consult înainte de a lua decizia achiziţionării unei perechi de ochelari.
Chiar şi cei care au nevoie de ochelari pentru distanţă au nevoie la un moment dat de ochelari pentru citit, iar o soluţie foarte bună pentru aceştia poate fi o pereche de ochelari cu lentilă bifocală sau progresivă, sau se poate opta pentru lentile de contact.
Aşadar, dacă cititul a devenit o problemă, şi nu un mijloc de a vă delecta, nu ezitaţi să mergeţi la un consult de specialitate pentru a găsi soluţia individualizată pentru problema dvs.
George BODI - Optometrist BEST OPTIC
Best Optic Vlahuţă
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313199
Mobil: +40 733 024793
E-mail: office@best-optic.ro
Best Optic Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter, Braşov, 500361
Telefon/Fax: +40 268 322920
Mobil: +40 733 417999
E-mail: uranus@best-optic.ro
Best Optic Exclusiv
Centrul Civic, Bd-ul 15 Noiembrie, nr 69, etaj 1
Programări la: 0787 523 524
www.best-optic.ro