Milioane de oameni sunt purtători de lentile de contact, în ciuda faptului că de cele mai multe ori nu ne dăm seama de acest lucru. Dacă lentilele de contact sunt un subiect nou pentru dvs., în acest articol veți găsi răspunsurile la întrebările dvs.
Ce este de fapt o lentilă de contact?
Este o lentilă subțire, curbată, care se așează în filmul lacrimal care acoperă suprafața ochiului, în fața corneei. Lentila este de obicei transparentă, dar de cele mai multe ori are o nuanță discretă de bleu, pentru a o face mai ușor de manevrat. Lentilele de contact de astăzi sunt fie dure, fie moi. Majoritatea purtătorilor optează pentru lentilele moi, deoarece ele sunt mai comfortabile și mai ușor de întreținut.
În timp ce lentilele de contact sunt un mijloc uzual de corectare a vederii, există și lentile de contact care au scop pur cosmetic. Lentilele colorate pot îmbunătăți sau schimba nuanța ochilor, sau pot fi purtate în cazuri speciale, pentru a ascunde anumite defecte ale globului ocular.
Conform legislației actuale, lentilele de contact sunt dispozitive medicale, și pentru a le putea purta este obligatoriu ca acestea să fie prescrise de persoane avizate, și anume un optometrist sau un oftalmolog. Acest lucru este necesar deoarece manevrarea incorectă sau lipsa educației cu privire la purtarea lor poate duce la infecții grave.
Cel mai bun mod prin care puteți preveni eventualele complicații este informarea specialistului cu privire la decizia dvs. de a purta lentilelele de contact, achiziționarea lor din centre avizate pentru comercializarea lentilelor de contact, păstrarea lentilelor curate și dezinfectate, urmarea cu strictețe a tuturor pașilor de curățare și dezinfectare indicați de tipul de produs și de către optometrist, înlocuirea cu frecvență a lentilelor conform programului de înlocuire indicat, fără nicio zi de întârziere.
Pentru a menține ochii și vederea pacientului sănătoși, lentilele de contact au un program de întreținere și înlocuire prestabilit de producător și prescris de optometrist. De cele mai mult ori pentru noii purtători de lentile de contact, sau în cazul celor care au un stil de viață activ, recomandăm lentilele de contact de unică folosință. Acestea se pot purta în timpul zilei, iar seara înainte de culcare se aruncă, urmând ca a doua zi să fie înlocuite cu o pereche de lentile sterile.
Comparativ cu ochelarii, lentilele de contact oferă un comfort mai bun în cadrul activităților sportive sau de relaxare, oferind un câmp vizual mai larg, nu se aburesc, nu alunecă de pe față, și nu se murdăresc. Acestea permit de asemenea purtarea oricărui tip de ochelari de soare sau de protecție. În completarea beneficiilor evidente ale oferirii unui câmp vizual natural și îmbunătățirea aspectului estetic al purtătorului, în multe cazuri, lentilele de contact oferă și o acuitate vizuală mai bună.
Indiferent de stilul de viață sau preferințe, optometristul sau oftalomogul dvs. vă va ajuta să găsiți cea mai bună soluție pentru dvs. Nu uitați că este absolut necesar să consultați un specialist înainte de a lua decizia de a purta lentile de contact!
Alina Petric
Optometrist BestOptic Red
Best Optic Vlahuţă
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313199
Mobil: +40 733 024793
E-mail: office@best-optic.ro
Best Optic Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter, Braşov, 500361
Telefon/Fax: +40 268 322920
Mobil: +40 733 417999
E-mail: uranus@best-optic.ro
Best Optic Exclusiv
Centrul Civic, Bd-ul 15 Noiembrie, nr 69, etaj 1
Programări la: 0787 523 524