Atunci când vine vorba despre un control al ochilor, cel mai des, pacienții devin confuzi atunci când sunt puși în situația de a alege între un control la optometrist și unul la medicul oftalmolog. De aceea este necesar ca fiecare dintre noi să înțelegem diferențele dintre ei, dar și asemanările considerabile ale celor două meserii.
Ce este un optometrist?
Optometristul este specializat în diagnosticarea și corectarea defectelor de vedere precum hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia, pentru prescrierea și adaptarea lentilelor de contact și a lentilelor pentru ochelari. O mare parte din munca și timpul optometriștilor o constituie testarea vederii și determinarea dioptriilor.
Optometristul este cel care descifrează în faza iniţială primele aspecte ale viciilor de vedere, pe care le evaluează şi le poate corecta. Profesia de optometrist este elaborată, pornind de la aspectele tehnice ale domeniului, spre partea de îngrijire medicală, fapt care face din acest specialist un factor de interfaţă cu medicul oftalmolog. El trebuie să fie permanent bine informat, să fie la curent cu cele mai noi tehnologii din domeniu și să aibă capacitatea de a identifica și înțelege nevoile vizuale ale pacientului.
Optometristul este prima interfață atunci când vine vorba de prevenirea şi combaterea unor probleme vizuale, cunoscut fiind faptul că este mult mai uşor să duci o muncă de prevenire şi compensare decât să vindeci o boală gata instalată şi nedepistată la timp.
Așadar, optometriștii au ca și abilități activităţi de rutină precum cele de prevenire, supraveghere, examinare primară şi compensarea funcţiei vizuale. Printre responsabilitățile unui optometrist se pot menționa dedicarea pentru îngrijirea ochilor și a vederii, îndrumarea către un specialist oftalmolog atunci când depistează probleme ce țin de patologia oculară, educarea pacienților privind sănătatea oculară, menținerea unei relații de lungă durată cu pacienții.
Ce este un oftalmolog?
Medicul oftalmolog este specializat în problemele medicale şi chirurgicale ale ochiului. Din moment ce oftalmologul realizează intervenţii chirurgicale asupra organului vederii, el este considerat specialist atât pe ramură chirurgicală, cât şi pe ramură medicală. Medicul oftalmolog are pregătirea necesară pentru a diagnostica și trata bolile oculare, pentru a efectua intervenții chirurgicale la nivelul ochilor și nu în ultimul rând, pentru a prescrie ochelari și lentile de contact care ajung să corecteze problemele de vedere. Este important de știut că rolul medicului oftalmolog este acela de a efectua teste de vedere și examinări la nivelul ochilor, în principal de a prescrie medicamente pentru afecțiunile oculare și de a efectua tratamente chirurgicale, dar și de a determina dioptriile.
Înțelegând aceste diferențe dintre cei doi specialiști, oricând veți fi nevoit să vedeți un oftalmolog sau un optometrist, veți ști spre cine să vă indreptați. Asigura-ți-vă că mergeți regulat la un control al ochilor! Multe boli oculare nu prezintă simptome, dar la un simplu control, ele vor putea fi imediat identificate.
Best Optic RED Vlahuță
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: office@best-optic.ro
Best Optic RED Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: uranus@best-optic.ro
Best Optic BLUE Centru Civic
Str. B-dul 15 NOIEMBRIE nr.69
Mobil: +40 787 523 524
E-mail: blue@best-optic.ro